Time is Money: investeer in horloges

Sinds de eeuwwisseling zijn horlogeprijzen sterk gestegen. Gecombineerd met ongekend hoge opbrengsten voor bijzondere exemplaren bij veilingen, zorgt dit voor een sterke stijgende lijn in de markt voor gebruikte horloges. Als je de vergelijking maakt je spaarrekening waar de rente op een deprimerend laag niveau is, is het investeren in een luxe uurwerk tegenwoordig niet meer de decadente uitgave die het lijkt.

Er zijn natuurlijk, zoals bij iedere investering, geen garanties. Het voordeel is echter wel dat je in ieder geval nog een mooi en knap gemaakt gebruiksvoorwerp hebt, mocht de markt een negatieve draai maken. Iets wat voor je aandelenportefeuille niet geldt.

Uurwerken als belegging: Hoe te beginnen

Enkele uitzonderingen daargelaten, zullen nieuwe uurwerken in waarde verminderen zoals dat bij een auto het geval is. Zolang er geen wachtlijst is, zoals bij een roestvrijstalen Daytona, kan je dus beter direct tweedehands oftewel vintage kopen. Je hoeft daarbij geen genoegen te nemen met gedateerde modellen, want je vindt nu al series uit 2014 en 2015 online die vaak al flink in prijs gezakt zijn.

Je kan vervolgens flink besparen door privé over te kopen, maar hierbij is het wel zaak om de expertise te hebben om de goede van de slechte aankopen te onderscheiden. Heb je deze expertise niet, dan zijn er voldoende retailers en handelaars die gecertificeerde vintage uurwerken verkopen, zodat je zeker geen kat in de zak koopt.

Volgens experts is de waardevermindering van een tweedehands uurwerk verwaarloosbaar zodra deze voor het eerst van eigenaar gewisseld is. Daarbij helpen de stijgende prijzen van nieuwe horloges ervoor dat de vraag naar vintage modellen toeneemt. Voor de gemiddelde luxe uurwerken duurt het zo’n 5 tot 10 jaar voordat de prijsstijgingen en toenemende vraag die initiële waardedaling ongedaan hebben gemaakt en de prijs voor het uurwerk de oorspronkelijke nieuwprijs overstijgt. Een goed voorbeeld is de Rolex Sea-Dweller die na zijn introductie in 2007 binnen twee jaar tijd tweedehands al meer waard was dan de oorspronkelijke nieuwprijs.

De veilige havens

Als je zeker wilt weten dat je uurwerk volgend jaar meer waard is, is de oplossing simpel: Koop een Rolex. Of koop er twee. De populaire modellen zoals de Submariner, de Deapsea en de Daytona zijn tweedehands jaar na jaar meer waard. Die voorspelbaarheid vereist echter wel een grote investering vooraf aangezien ze niet goedkoop in de aanschaf zijn. Buiten deze inkopper om zijn bijna alle uurwerken van Patek Philippe of de Omega Speedmaster veilige keuzes.

Risico’s nemen

Investeren in uurwerken is niet te vergelijken met veel andere vormen van beleggen. Een veilige keuze is in dit geval namelijk vaak ook de meest winstgevende keuze. Ben je echter geen fan van de voor de hand liggende Rolex of Omega modellen? Dan kan je proberen de gok te nemen op een buitenbeentje.

Zo is er bijvoorbeeld de Patek Philippe Calatrava in geel goud uit 1996. Doordat de wijzerplaat maar 31mm breed is valt deze enigszins buiten de boot bij verzamelaars die op dit moment van grote uurwerken houden. Maar de markt vertoont signalen van een kentering van deze trend en de terugkeer van kleinere modellen. Op dat moment kan de Calatrava plots een heel interessant uurwerk blijken.

Lees meerInvesteren in diamanten? Daar zijn genoeg goede redenen voor!

Toekomstig rendement

Je wilt vooral goed je huiswerk doen. Er zijn uurwerken die simpelweg hun nieuwprijs niet waard zijn. Deze zullen dan ook als vintage uurwerk nooit een hogere waarde bereiken. Moderne, trendy designs die nu populair zijn, zullen vermoedelijk in waarde verminderen. Dit als gevolg van de veranderende smaak bij de consument in de daaropvolgende jaren. De klassiekers daarentegen worden voor een reden klassiek genoemd. Ze zijn tijdloos en blijven een aantrekkingskracht uitoefenen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.