Slaat Elon Musk investeerders met verstomming met dit plan?

Elon Musk, CEO van Tesla een startupbedrijf gespecialiseerd in elektrische wagens, is een van de meest ambitieuze zakenmannen op deze planeet. De jongste decennia kan je Tesla de succesvolste automotive startup noemen, met twee modellen -de roadster en het S-model- waardoor het bedrijf een lans brak voor elektrische wagens. En Musk wil nog verder gaan, véél verder!

Begin augustus 2016 gaf Elon Musk aan dat hij nog maar goed op gang komt. In een blogpost schreef hij dat er een plan met nog meer ambitie en lef op de plank ligt. Het nieuwe project zou snel na de lancering van de Tesla Model 3 moeten volgen. Ondertussen licht hij al een tipje van de sluier op.

Musk wil twee bedrijven fusioneren: enerzijds Tesla, wat naast elektrische wagens ook batterijen produceert, en anderzijds SolarCity, een bedrijf gespecialiseerd in vernieuwende toepassingen voor zonnepanelen. Door beide bedrijven samen te brengen hoopt hij op een extra boost voor de baanbrekende technologieën. Met de steun van SolarCity kan Musk er in slagen om energiecapsules te integreren in de elektrische wagens. Elektrische wagens die deels aangedreven worden door zonne-energie. Maar niet enkel de markt van de particuliere auto’s staan op Musks agenda, ook bussen, vrachtwagens,… komen aan de beurt.

Elk afzonderlijk zijn dit uiteraard goede ideeën. Maar Musk is niet van plan om ze gescheiden te houden. Hij wil alles in één keer doen. De vraag is maar of dit voor Tesla en Musk niet teveel hooi op één vork is. Het Model 3 van Tesla staat gepland tegen eind 2017. Een uitstel is uit den boze want daar worden aandeelhouders niet bepaald gelukkig van. Misschien kan Musk nog maar eens verrassen en ook dit razend ambitieuze plan tot een goed eind brengen.

Is dit de brug te ver voor Tesla?

Tesla staat bekend voor innovatieve ideeën en schitterende ontwerpen, maar niet voor de foutloze uitvoering ervan. Alle drie de voorgaande producties van de modellen kampten met aanzienlijke vertragingen voor de wagens werden afgeleverd bij de klant. Ook voor Model 3 worden er al vragen gesteld wat betreft de levertermijn. De deadline van 2017 nadert met rasse schreden.

Volgens analisten krijgt Model 3 van Tesla af te rekenen met enkele praktische problemen. Het bedrijf krijgt het lastig omdat ze hogere volumes moeten produceren en dit aan lagere prijzen dan wat ze gewoon zijn. Op het vlak van productie is dit dus een stevige uitdaging voor het bedrijf van Elon Musk. Hoewel het bedrijf niet de beste cijfers kan voorleggen als het gaat over kwaliteit en betrouwbaarheid, kan het rekenen op heel wat vergevingsgezindheid onder zijn klanten.

Wagens produceren voor zo’n grote markt is een financiële uitdaging vanjewelste. Begin dit jaar kondigde Tesla nog aan dat het 2 miljard dollar ging ophalen bij investeerders om zo de faciliteiten uit te breiden. Momenteel heeft het er alle schijn van dat dit verse kapitaal naar de assembleerlijn voor het Model 3 zal gaan. De centen zijn dus broodnodig voor de verdere groei van het bedrijf.

Veel ademruimte voor bijkomende projecten lijkt Tesla dus niet te hebben. Bovendien moet het bedrijf stilaan beginnen oppassen: Wall Street zal zijn initiatieven niet blijven sponsoren als er geen resultaten worden gehaald. En toch kan Musk en bij uitbreiding Tesla blijven rekenen op heel wat steun en dit om drie eenvoudige redenen:

  • De concurrenten, de klassieke wagenbouwers, doen het niet goed en moeten ook veel investeren
  • Investeerders smachten naar investeringen met hoge rendementen.
  • Musk slaagde al eerder in wat anderen onmogelijk achtten (onder andere zijn SpaceX project)

De weg naar nieuwe successen in hardere markten zal vast niet over rozen lopen maar met een kapitein als Musk, is er nog hoop! En zeg nu zelf, Elon Musk is het peper én zout in deze ondernemingstijden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.