Ondernemers zoeken manieren om hun startup te financieren

Startups maken onlosmakelijk deel uit van de nieuwe, hedendaagse economie. Toch blijft het moeilijk voor ondernemers om het nodige (risico)kapitaal te vinden op te markt. Om deze lefgozers een duwtje in de rug te geven, lijsten we twaalf manieren om kapitaal te vinden op. Succes!

Een van de vragen die ondernemers durven stellen is: “Hoe kan ik geld vinden om mijn zaken te financieren?”. Jammer genoeg is er geen magische plaats waar je heen kan gaan om risicokapitaal -want dat is het- op te halen. En in tegenstelling tot het populaire geloof staan er geen dozijn investeerders te wachten om geld jouw richting uit te gooien omdat je met een nieuwe idee komt aanzetten.

Langs de andere kant zijn er heel wat creatieve opties beschikbaar om een zaak op te starten. Wie de drang heeft om ondernemer te worden, gaat beter aan de slag met enkele van de onderstaande tips. En laat je vooral niet ontmoedigen mocht er eentje niet werken voor jouw zaak.

Zie ook: Risicokapitaal zoeken en vinden

Uiteraard is het zo dat elk alternatief voor- en nadelen heeft, dus niet elk van de onderstaande tips of adviezen zal op jouw lijf geschreven zijn. Bijvoorbeeld: professionele investeerders vinden ervaringen in het opbouwen van bedrijven zeer belangrijk. Ze zullen dan ook verwachten dat je al wat kilometers op de teller hebt staan. Op die manier zijn ze al wat zekerder over wie hun centen krijgt toevertrouwd. Niet makkelijk dus om als beginnende ondernemer zo’n ervaren rotten te overtuigen.

Daarom is dé belangrijkste vraag: op wie richt je jouw pijlen en wat verwachten zij van jou? Enkel op die manier kan je jouw droom omzetten in realiteit. Hieronder geven we jou al de 12 meest voorkomende financieringsbronnen mee:

12. Onderzoek of je in aanmerking komt voor subsidies

Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, kortweg het VLAIO, kan een interessante partij zijn. Op hun website staat letterlijk te lezen: “Elk jaar zet het Agentschap Innoveren & Ondernemen meer dan 500 miljoen euro aan subsidies in voor de versterking van het economisch weefsel en duurzame tewerkstelling. Dit gebeurt via rechtstreekse steun aan ondernemingen, via het ondersteunen van projecten om ondernemerschap te bevorderen of een ondernemingsvriendelijke omgeving te creëren.” Subsidieadviseur Konnekto kan je alvast helpen met de aanvraag van een kmo-groeisubsidie voor het aantrekken van strategische knowhow (via aanwerving of inhuren expertise) of een ontwikkelingsproject voor jouw innovatief idee.

11. Probeer het eens met een microkrediet

Participatiefonds Vlaanderen werkt met heel wat instellingen samen om op een performante en soliede manier steun te verstrekken aan start-ups. De startlening kan een interessant manier zijn voor beginnende ondernemingen om up and running te geraken. Voor meer info kan je terecht op: http://www.pmvz.eu/startlening

10. Klop aan bij de bank of een kredietverlener

Voor 95 procent van de ondernemers is dit geen valabele optie tenzij je een uitmuntende geschiedenis van kredietwaardigheid kan voorleggen.

9. Sluit ruildeals af

Ruilen, ooit de basis van een prehistorische economie, maar voor startende bedrijven kan het de moeite lonen om die van onder het stof te halen. Ruildeals zijn interessant voor startups die niet erg liquide zijn. Een voorbeeld kan zijn om gratis huisvesting te krijgen. In ruil bied je dan jouw diensten aan en kan je bijvoorbeeld het netwerkbeheer voor jouw rekening nemen.

8. Vang een olifant in plaats van konijnen

Grote klant, grote zorgen. Maar ook meer flexibiliteit, ademruimte en mogelijkheden. Als startuper moet je vaak jouw stoute schoenen aantrekken. Waarom vraag je die stevige klant geen voorafbetaling van sommige diensten? Dit kapitaal is broodnodig voor jouw groei.

7. Zoek een business incubator of accelerator

Het nieuwe werken brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Zo vind je al enige tijd, ook in Vlaanderen, business incubators en accelerators. Deze organisaties ondersteunen startups in de prille groeifases. Of het nu met raad en advies is, of met materiële zaken. Een startend bedrijf kan terecht onder deze vleugels.

6. En wat denk je van risicokapitalisten?

Professionele investeerders die uitkijken naar grote kansen: dat is een adequate omschrijving van durfkapitalisten. Vergis je niet, de lijst van eisen waaraan een bedrijf moet voldoen is lang. Zeer lang! Wanneer je aan de mouw van deze investeerders gaat trekken, zorg er dan zeker voor dat jouw business model waterdicht is. Risicokapitaal ligt niet voor het grijpen!

5. Of al gehoord van business angels?

Lokale netwerken van business angels kunnen ook voor jouw startende zaak een meerwaarde betekenen. Je combineert de zoektocht naar investeerders met een sterke lokale verankering.

4. Begin een online crowdfunding campagne

Start een campagne waarbij particulieren jouw zaak kunnen ondersteunen en geef ze in ruil een artikel of een unieke incentive. Op die manier kan je heel wat kapitaal in korte tijd ophalen. De geslaagde crowdfunding campagnes zijn legio. Ook in België zijn er heel wat crowdfunding mogelijkheden.

3. Extra kapitaal dankzij de overheid

De overheid moedigt investeerders aan om geld te pompen in startups. Via de Startup Tax Shelter biedt de overheid investeerders een belastingvermindering aan. Dit kan jou ook helpen om (particuliere) investeerders over de streep te trekken.

2. Toets jouw ideeën af bij vrienden en familie

De eersten die staan te springen om mee te gaan in jouw verhaal zijn de drie F’en (Friends, Family en Fools). Als jouw vrienden of familieleden niet geloven in dit verhaal, kan je dan verwachten dat objectieve investeerders dit wel zullen doen? Toets jouw idee af en ontdek ruimte voor verbetering.

1. Doe het gewoon op eigen houtje

Vandaag de dag liggen de kosten voor een startup bijzonder laag. Bijna 90 procent van alle startups wordt in de eerste fase zelf gefinancierd. Ok, het duur wat langer en je moet vast intensiever beginnen sparen, maar je bent en blijft wel jouw eigen baas! Geen inmenging, niemand heeft wat in de pap te brokken.

(bron: entrepreneur.com – jobat.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.