Investeren in startups en dan geld verdienen

Investeren in startups is trending, maar de vraag van 1 miljoen blijft: hoe boek je stevige rendementen? Een vraag die brandt op menig lippen en slechts wat enkelingen slaagden hierin. Het ligt niet voor de hand om deze broeihaard van pogingen een levensvatbaar exemplaar te vinden. Of slaagde jij er wel in?

Verliezen en enorme winsten

Gaf je een belegger enkele jaren terug 10.000 euro met het advies om te kiezen voor Amazon, Dell, Apple of Microsoft, dan was je nu enkele miljoenen rijker. Tussen hun IPO en nu zitten honderden procenten rendement. De natte droom van elke belegger. Apples koers steeg tussen 2002 en 2012 met maar liefst 4.581,7 procent. Onvoorstelbaar!

Lees meer: Hoe wordt de introductieprijs van een aandeel bepaald bij een beursgang?

Stel je maar eens voor dat je in zo’n bedrijf investeert nog voor ze naar de beurs trekken. Hoe zou je je daarbij voelen? Wat zou dat voor jou en jouw portefeuille betekenen? Voordeel van een belegger of investeerder bij de opstart van een bedrijf: je hoeft het bedrijf niet te leiden. Nadeel: je kan het bedrijf niet leiden en bent afhankelijk van de CEO of het management.

Kleine waarschuwing: hoewel er heel wat handleidingen zijn voor wie wil investeren in startups, hou je best rekening met wat verlies. Niet elke haring zal braden. Investeren in ondernemingen in een beginnende fase is een kunst. Of zoals venture capitalists het zeggen: er bestaat geen succesformule. In plaats van alles op eigen houtje te doen, kan je ook aansluiting vinden bij andere business angels of VC’s. Zo heb je meer slagkracht en schuw je de grootste risico’s.

4 redenen waarom investeerders kiezen voor startups:

  1. Kans op uitzinnige rendementen
  2. Ideale diversificatie van een portefeuille
  3. Voldoening wanneer jouw startup een winnaar is
  4. Betrokkenheid: de wereld veranderen op jouw manier

Lees meer: Artificiële intelligentie erg geliefd bij investeerders

Investeren in startups is wat vele intelligente, succesvolle en rijke individuen doen wanneer ze hun geld aan het werk zetten. Dat spreekt voor zich. Wanneer iemand geld nodig heeft om zijn zaak uit te bouwen vertrouwen ze vaak op rijke investeerders. Maar er vindt een democratisering plaats. Ook ‘gewone’, bescheiden investeerders kunnen nu rekenen op de belangstelling van bedrijven en startups.

De essentie is dat je even naar jouw financiën, projecten, investeringen, pensioengelden, spaarcenten en doelen moet kijken voor je jouw geld toevertrouwd aan een startup. Ze bieden geen enkele garantie en zijn hoogst risicovol. Kijk dus goed uit voor pijnlijke verrassingen.

Een bekende angel investor, Paul Graham, deed er zo maar eventjes 7 jaar over om de wereld van de startups beter te leren kennen en de juiste keuzes te maken. Hij vond het een besloten wereld vol van mysterie en onnodig complex. Nu hij zijn draai gevonden heeft, vindt hij het uitdagender en lucratiever dan ooit. “It’s just so simple, you give them money and they give you stocks”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.