Investeer vandaag in een Belgische start-up

Start-ups, ze zijn er in alle maten en gewichten. En allemaal zoeken ze kapitaal. Of ze het geld nu gebruiken om prototypes te lanceren of om te groeien, ze voeren allemaal hetzelfde gevecht. Centen binnenhalen van investeerders. De overheid op hun beurt probeert om spaargelden te activeren. Investeren in start-ups: het kan voor jou een match made in heaven zijn.

Met meer dan 250 miljard euro op onze spaarrekeningen zijn de Belgen in het verleden altijd maar weer aangemoedigd om te sparen. Van kindsbeen af was de spaarrekening bij de ASLK of een andere bank voor veel ouders en grootouders dé manier om later veel geld te hebben. Nu de interestvoeten afgekalfd zijn tot het absolute minimum is er een andere mindset nodig. Maar op een spontane manier komt er heel weinig schot in de zaak, daarom probeert de overheid ons op weinig subtiele wijze aan te manen om te investeren.

De federale regering moedigt ons aan om in Belgische start-ups te gaan investeren. En hoe kunnen ze dat beter doen dan via de taal die iedereen spreekt? Geld! Door fiscale gunstmaatregelen in het leven te roepen, activeren ze onze spaargelden én geven ze veelbelovende Belgische start-ups een duwtje in de rug. En een dubbel doel gehaald: er wordt meer geld in de eigen economie gepompt, startende bedrijven krijgen het broodnodige duwtje in de rug en minder kapitaal wordt ontwaard door de inflatoire krachten.

Concreet houdt deze fiscale incentive in dat een persoon die investeert in een jonge onderneming kan rekenen op een vermindering op zijn of haar personenbelasting. Wie durft investeren in een start-up microvennootschap kan rekenen op een belastingvermindering van 45%. Ook voor wie investeert in een start-up KMO-vennootschap is er een belastingvermindering, die bedraagt dan 30 procent. Uiteraard moet je wel aan enkel voorwaarden voldoen.

  • Je kan niet én bedrijfsleider zijn én in aanmerking komen voor de vermindering op je personenbelasting
  • De start-up moet er eentje van Belgische makelij zijn
  • Jouw deel in het kapitaal van de start-up mag maximaal één derde bedragen
  • Een start-up mag maximaal 250.000 euro ophalen
  • Als investeerders kan je maximaal 100.000 euro per jaar investeren
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.