Fintech bedrijven steken klassieke banken naar de kroon

Ooit al eens gehoord van het woord fintech? Het staat voor financiële technologie. Een bekend voorbeeld van een pioneer in de fintech is PayPal. Het bedrijf zorgde dankzij de technologische vooruitgang voor een kleine aardverschuiving in de financiële dienstverlening. Dankzij PayPal werd je iets minder afhankelijk van de banken. En nu staan nog heel wat gelijkaardige technologieën in de steigers.

PayPal werd al opgericht in 1998, na amper 4 jaar werd het opgekocht door eBay. In 2015 werd het terug afgestoten en ging het bedrijf onafhankelijk naar de beurs. Door steeds mee te surfen op technologische innovaties blijft het bedrijf populair bij gebruikers. Nu de online markt bijna doordrongen is van dit betalingssysteem lonken ze sinds enige tijd ook naar de offline markt. Een omgekeerde beweging zie je bij de klassieke banken.

Vele soorten en kleuren

Heel wat kleine startende bedrijven vallen onder de noemer fintech. Ze ontwikkelen naast nieuwe betaaltechnieken ook alternatieve diensten zoals beleggingsplatformen of robotadviezen. Zelfs budgetcoaches of heuse vermogensbeheerders worden in de financieel-technologische wereld vanaf nul opnieuw uitgedacht. Een hele uitdaging om in te gaan tegen de krachtige en machtige hoofdstroom van klassieke financiële instellingen.

Als paddestoelen uit de grond verrijzen ze: Bunq, iDeal, Atombank, Metrobank, Getmondo, Kensho, HelloWallet, Fundbox en ga zo maar door. Forbes lijstte onlangs de 50 meest belovende fintechbedrijven op. Daaruit bleek dat grote namen als Morningstar, Jeff Bezos, Google Ventures, Goldman Sachs volop de kaart trekken van deze kleine startups. Niet alleen bancaire diensten worden onder de loupe genomen, ook verzekeringsservices bekijken fintechbedrijven opnieuw.

Verzekering op basis van Facebook

Een verzekeringspolis gekoppeld aan je socialmediaprofielen: eenvoudig idee toch? Er verandert wat in je levenssituatie en je verzekeraar is automatisch op de hoogte en kan je verzekeringspolis onmiddellijk aanpassen. Of een vergelijk maken tussen verzekeraars? Hoeft niet meer, door je socialmediaprofiel kan de beste verzekeraar voor jouw situatie al gefilterd worden. Zo hoef je geen ingewikkelde studieronde meer af te leggen. Zelfde rompslomp wordt je bespaard bij hypothecaire leningen. Op een leenplatform deel je wat relevante info en de uitkomst vind je enkele minuten later in je inbox.

Robotadviseurs vallen ook onder de gemeenschappelijke noemer fintech. Bedrijven als LearnVest en Betterment, slagen er in om investeringen te suggereren op basis van jouw profiel. Ze weten hoeveel risico je wil nemen en ze kennen je budget. Meer hebben ze niet nodig om die twee factoren te koppelen aan de mogelijkheden op de markt. Robotadviseurs kunnen voor aspirant-beleggers een geweldige tool zijn. Ze drukken bovendien de kosten wat dan weer het rendement ten goede komt.

Snoop Dogg is in tha fintech

Andere voorbeelden van fintechbedrijven die best wel wat aandacht krijgen zijn bijvoorbeeld Robinhood en Prosper. Robinhood is een applicatie waardoor je op jouw smartphone eenvoudig aandelen kan kopen en verkopen. Onder andere rapper Snoop Doggy Dogg investeerde fel in deze fintech app. Prosper is dan weet wat men heet een peer-to-peer ontlenen. Hierbij ontleent de ene particulier aan de andere.

Gestuwd door de technologische vooruitgang staat de financiële sector een heel boeiende tijd te wachten. Uit een recente studie van McKinsey bleek dat ongeveer 40 procent van de activiteiten van banken bedreigd worden. Het mag duidelijk zijn dat fintechbedrijven aan de grote poort staan te kloppen. Ongetwijfeld liggen voor heel wat investeerders en beleggers heel wat mogelijkheden in deze nieuwe groeimarkt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.