CIA investeert in startups

Al gehoord van In-Q-Tel of IQT? In-Q-Tel is een Amerikaanse venture capitalist met een voorkeur voor technologische vernieuwingen. No big deal, hoor ik jou al denken. Wel, IQT valt namelijk onder het gezag van de Central Intelligence Agency (CIA). Waarom staan de Amerikaanse inlichtingendiensten op de eerste rij om startende bedrijven een financiële duw in de rug te geven?

Clearista, een huidcrème die jou naar eigen zeggen zelfzeker en mooi laat voelen in jouw meest natuurlijke huid. Blijkbaar trok deze reclameslogan de aandacht van de CIA en meer bepaald van hun VC-dochter In-Q-Tel. Skincential Sciences, producent van de Clearista-crème, werkt namelijk aan een huidverzorgingsproduct dat jouw DNA verzamelt en analyseert. En toen was de interesse van de CIA uiteraard gewekt.

IN-Q-Tel, in 1999 opgericht door toenmalig CIA-directeur George Tenet, heeft tot doel om baanbrekende technologieën te ondersteunen. Het gaat uiteraard enkel om technologieën of innovaties die de CIA kunnen helpen in hun opdracht. De zalfjes van Skincential Sciences zijn daar een schoolvoorbeeld van. En zo zijn er gedurende jaren tal van bedrijven die producten en/of diensten ontwikkelden die gangbaar zijn maar waar in oorsprong In-Q-Tel -en dus de CIA- een handje hielp. Google Earth? Gebaseerd op technologie ontwikkeld door Keyhole Corp met als belangrijkste investeerder…. Juist ja, In-Q-Tel.

Een nieuwe uitdaging voor de CIA zijn de social media. De grote stroom aan tweets, posts, shares en ga zo maar door, is stilaan te omvangrijk voor de Amerikaanse inlichtingendienst. Daarom zoeken ze naar manieren en technologieën om het allemaal behapbaar te houden. Tools zoals Geofeedia en Dataminr worden actief gesteund door de investeringsvleugel van de CIA. Op die manier ontwikkelen innovaties zich in ijltempo en plukt de CIA er tweemaal de vruchten van. Een apart directoraat voor digitale innovaties stuurt binnen de CIA zelfs de investeringen bij In-Q-Tel.

Ondertussen ondersteunde In-Q-Tel meer dan 35 bedrijven. Bedrijven die al heel wat grote klanten tot hun fans mogen rekenen zoals McDonalds en Greenpeace. Hoewel de inlichtingendienst niets wil lossen over hun budget, geven ramingen aan dat de CIA tot 50 miljoen dollar per jaar in het project pompt. Uiteraard is de levensvatbaarheid van bedrijven niet hun nummer één bezorgdheid. Waar het hen echt om gaat is de kennis, de technologie en de toepassing van die technologie. Eens die voldoende ontwikkeld is, verkopen ze hun participatie in de bedrijven opnieuw en gaan opzoek naar nieuwe mogelijkheden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.