Investeren in een startup: 6 vragen die je jezelf best stelt

Investeren in startups is hot. Vooraleer je de stap zet om te investeren in een startup, is het toch verstandig om je eerst enkele vragen te stellen. Het is immers geen zwart gat waarvan op geen enkele manier te voorspellen is wat de risico’s en kansen zijn. Je kunt wel degelijk goed voorbereid deze stap zetten.

1. Wat verstaan we onder een startup?

Een startup is een startende onderneming maar een startende onderneming is niet altijd een startup. Hoe zit dat? Er is geen vast definitie voor een startup maar het komt er op neer dat een startup een bedrijf is met een vernieuwend product of idee dat bovendien schaalbaar en herhaalbaar is. Ook komt er vaak nieuwe technologie aan te pas en is een continue verbetering en aanpassing van het product essentieel.

2. In wie investeer ik?

Als je in een startup investeert, investeer je in de eerste plaats in een ondernemer of een team van ondernemers. Het is dus van het grootste belang dat je vertrouwen hebt in deze persoon of personen. Hebben zij de persoonlijkheid en vaardigheden die je mag verwachten om het bedrijf tot een succesvolle onderneming te maken.

3. Waarin investeer ik?

Daarnaast is natuurlijk ook belangrijk wat het idee van de startup is, wat het concept is en of dit vatbaar is voor de markt. Spreekt het idee je aan en verwacht je dat het succes zal hebben? Denk je dat de startup een goed inzicht heeft van de potentie van het product of de dienst die hij gaat leveren?

4. Waarom investeer ik?

Wat is de reden om te investeren in een startup? Wil je op korte termijn een hoog rendement? Wil je betrokken zijn bij een vernieuwende industrie en van de samenwerking eventueel vruchten plukken voor je eigen onderneming? Wil je het bedrijf vooral ondersteunen omdat je sympathiek tegenover de mensen en de activiteit staat en is het mogelijke rendement voor jou iets wat op de achtergrond staat? Het is goed om deze vragen vooraf voor jezelf te beantwoorden, zodat je voor jezelf een goed beeld krijgt over de reden om te investeren in deze of een andere startup.

Lees meerHoe je kan investeren in startups en geld verdienen

5. Op welke termijn investeer ik?

De termijn is een ander aspect dat vooraf de revue moet passeren. Hoe lang wil je je geld investeren? Gaat het om een korte periode waarin een return on investment een feit moet zijn (bvb. via een obligatielening) of mag het geld vele jaren vast zitten in de startup? Het is belangrijk om hier vooraf een beeld bij te hebben, zodat zowel de startup als jijzelf weten waar je aan toe bent. Bespreek dit en leg afspraken vast, zodat er later geen misverstanden over kunnen ontstaan.

6. Wat als het mis gaat?

Het investeren in een startup is geen belegging met gegarandeerde winst, in tegendeel. Het vergt dus avontuurlijkheid en durf om in een dergelijk initiatief te investeren omdat het ook mis kan lopen. Dit is all in the game en je moet dit risico dan ook willen en (financieel) kunnen nemen. Doe het enkel met financiële middelen die je kan missen.

Lees meerInvesteer in een Belgische start-up én betaal zelf minder belastingen

De beloning bij succes kan echter groot zijn, zowel in materieel als in immaterieel opzicht. Bovendien helpt samenwerking met een startup een groter bedrijf vaak te komen tot innovaties en tot het loswrikken van oude ingesleten patronen. Daar staat tegenover dat de startup wat van de degelijkheid en doordachtheid van het bestaande bedrijf kan overnemen. Kortom, als er meer is dan alleen een financiële investering is de kans op een win-win situatie groot.

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Via welke kanalen kan ik geïnformeerd worden over interessante start-ups? Bestaat hiervoor mss al een app?

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.