Ruimtetoerisme en space mining

Bitcoin mining is lang gezien als science fiction of zelfs fake news. Maar de enorme waardestijging van de bitcoin en andere cryptomunten die eind 2017 dagenlang het nieuws bepaalde en sommige vroege investeerders een fortuin opbracht, zorgde voor andere inzichten. Na de bitcoin volgt nu ruimtetoerisme en space mining.

Zoals e-mail de internetrevolutie inluidde, was de bitcoin het uithangbord van de blockchain technologie. Aanvankelijk hadden mensen moeite om de waarde van blockchain te begrijpen. Maar inmiddels stellen toonaangevende economen dat de blockchain technologie essentieel is om onze verouderde financiële infrastructuur geschikt te maken voor de eenentwintigste eeuw.

Lees meer: Hoe werkt Bitcoin mining?

De volgende hype: ruimtetoerisme

Slimme beleggers kijken dan nu al uit naar de volgende grote hype. En die zou zich wel eens in de ruimte kunnen afspelen. Ruimtetoerisme zou bijvoorbeeld sneller dan verwacht de spong kunnen maken van science fiction naar werkelijkheid. Zeker wanneer iemand zoals Jeff Bezos, CEO en oprichter van Amazon, plannen koestert om toeristen de ruimte te laten verkennen.

De plannen van Bezos met Amazon werden destijds ook met de nodige scepsis onthaald, maar de mans is met een geschat vermogen van 125 miljard dollar nu wel de rijkste man op aarde. Elon Musk, die andere wonderondernemer, heeft zelfs nog grotere ambities, want hij wil de mens over twintig jaar naar Mars brengen. Heel wat bedrijven zijn inmiddels op de kar van het ruimtetoerisme gestort, waaronder ook XCOR Aerospace en Virgin Galactic van Richard Branson.

Lees meerRichard Branson: van schoolverlater tot miljardair

Space mining

Het ruimtetoerisme is echt geen “ver van mijn bed”-show meer. En bovendien is het volgens specialisten maar het topje van de ijsberg, of een eerste stap naar iets wat nog veel meer kan opbrengen: space mining of mijnbouw in de ruimte. Duizenden jaren hebben we ons bezig gehouden met het veroveren en koloniseren van de planeet aarde. Met één doel: goud, olie en vele andere waardevolle grondstoffen bemachtigen. Nu we praktisch de hele planeet hebben ontgonnen, kan de zoektocht naar nieuwe bronnen van waarde beginnen. Wie erin slaagt ook maar een stukje van het oppervlak van asteroïden en kleine planeten te ontginnen, kan al vele miljarden dollars verdienen.

Lees meer: Investeren in de ruimte: grenzeloze mogelijkheden

Asteroïden mijnbouw

Space mining is geen droom van de toekomst, de aanzet is er al. Er zijn zo’n tien grote, private bedrijven die werken aan manieren om grondstoffen te winnen uit asteroïden en aarde-achtige planeten. Daarbij zitten partijen als Deep Space Industries, Kepler Energy and Space Engineering en Moon Express. Er zijn drie soorten asteroïden geïdentificeerd die geschikt kunnen zijn voor mijnbouw; de twee meest gewilde bevatten waardevolle metalen zoals goud, platina en rodium. Onderzoek van de het Massachusetts Institute of Technology laat zien dat een 500 meter brede asteroïde bijna 175 maal de jaarlijkse productie van platina op aarde kan bevatten.

Het is dan ook geen verrassing dat de asteroïden mijnbouw een miljardenindustrie zal worden. Het is een ontwikkeling die beleggers vanaf nu zeker in het oog moeten houden.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.