Wereldwijde technologische ontwikkelingen zouden de definitieve doorbraak van robot technologie kunnen betekenen nu deze mechanische helpers de overstap maken van de fabrieksvloer naar ons dagelijks leven. Dit biedt de oplettende investeerder talloze interessante kansen om te beleggen in robots. Moet je al in robotica stappen, kan je beter nog even wachten of ben je misschien al te laat? Wij zochten het voor je uit.

De fabrieksrobot

Volgens de International Federation of Robotics (IFR) zijn er in 2014 meer dan 250.000 fabrieksrobots geïnstalleerd, waarvan bijna twee-derde in Azië werd geplaatst. Dat zijn er 27 procent meer dan in 2013.

Volgens het IFR is dat een trend die zich in de komende jaren zal voortzetten, met een voorspelde jaarlijkse groei van 12 procent tussen 2015 en 2017. Dit is een versnelling in vergelijking met de cijfers van de periode 2008 tot 2013, waarin de groei zo’n 9,5 procent per jaar bedroeg.

Je hoeft niet ver te zoeken om een van de miljoenen fabrieksrobots in actie te zien. Zo wordt de Model S elektrische auto van Tesla door zo’n 160 verschillende fabrieksrobots geassembleerd en zie je in de pakhuizen van e-commerce gigant Amazon.com kleine oranje robots van fabrikant Kiva Systems rondzoemen. De kleine oranje helpers bevielen Amazon zo goed dat ze in 2012 Kiva Systems overnamen voor een bedrag van 775 miljoen USD en het hernoemden naar Amazon Robotics.

Twee markten om in de gaten te houden: Consumentenrobots

Volgens een recent rapport van Business Insider zal de markt voor consumentenrobots de snelst groeiende zijn op de korte termijn. De voorspelde jaarlijkse groei in verkopen is tussen 2014 en 2019 17 procent per jaar.

Bekende speler: iRobot

Wanneer we nu aan een consumentenrobot denken denken we veelal direct aan de Roomba stofzuigrobot van iRobot (IRBT). De Amerikaanse robotmaker produceert echter ook vloerpoetsrobots en de PackBot bomsniffrobot. Deze laatste wordt gebruikt voor het opsporen van explosieven. Het aandeel van niet-consumentenrobots in de omzet van iRobot neemt echter al enkele jaren af en lijkt van ondergeschikt belang te zijn voor de robotmaker die zich steeds meer op ‘the connected home’ focust.

Twee markten om in de gaten te houden: Medische robotica

Steeds vaker worden geavanceerde medische robots gebruikt in operaties en andere medische ingrepen. Zo is het succes van een operatie niet langer afhankelijk van de vaste hand van een chirurg en wordt de kans op complicaties drastisch verkleind.

Bekende speler: Intuitive Surgical

Intuitive Surgical (ISRG) is voornamelijk bekend als maker van de bijzondere Da Vinci. Dit knap staaltje medische robotica gebruikt flexibele armen die via bijzonder kleine incisies het lichaam binnen gaan en daarmee hersteltijden na een operatie sterk verkorten.

Beleggen in robots: Fabrieksrobots

Hoewel de grootste groei de komende jaren in het consumenten- en medische segment wordt verwacht, is volgens veel marktkenners het industriële segment de interessantste voor het beleggen in robots. Met verkoopprijzen van 100.000 tot 200.000 USD per stuk is de totale markt nu zo’n 30 miljard waard met een verwachtte 70 miljard USD in 2025.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.