Beleggen in robotica

“Robots zullen onze jobs overnemen”, deze bezorgdheid wordt vaak uitgesproken, en het klopt ook voor vele beroepsklassen. In fabrieken, maar ook steeds meer in de dienstensector, worden mensen vervangen door machines of artificiële intelligentie. Je kunt deze bedreiging echter ook als een opportuniteit zien. Kun je als particulier beleggen in robotica? Welke denkpistes overloop je dan best en welke activa kies je voor je portefeuille?

Waarom beleggen in robotica?

Als belegger wil je de trein niet missen. Je wilt beleggen in de sectoren die booming zijn, en op tijd winst nemen. Robotica is niks nieuw, maar kent een exponentiële groei in ontwikkeling. Zeker in combinatie met artificiële intelligentie. Waar vroeger hoofdzakelijk bedrijven gebruik maakten van robots, komen ook particulieren hier vaker mee in contact. Denk maar aan drones, zelfrijdende auto’s of minilabo’s.

Lees meer: Nieuwe markten, nieuwe mogelijkheden: de zelfrijdende auto

Robotica blijken de performantie van bedrijven sterk te verhogen. Zij het nu op vlak van productiecapaciteit, verwerking van gegevens, of een combinatie van de beide. Vanuit de hoek van de bedrijven stijgt de vraag dus alsmaar om robotica te implementeren. Hoe groter de vraag, hoe interessanter de markt van de robotica voor beleggers dus wordt, om in te belggen.

Bedreiging?

Wie er de geschiedenisboeken op naleest zal ontdekken dat de mens steeds bang was van grote veranderingen. De industriële revolutie zou miljoenen mensen zonder werk zetten, het ontwikkelen van computers zou wederom miljoenen mensen treffen,… En strikt genomen vallen er bepaalde jobs weg bij grote revoluties in de economie. In plaats daarvan worden wel nieuwe functies en zelfs compleet nieuwe beroepen ontwikkeld.

Lees meer: Robots vervangen stilaan mensen, ook bij ons

Er was 50 jaar geleden nog bijna geen sprake van computerspecialisten, IT-ers, en al zeker niet van leveranciers van pakjes, influencers en bloggers! Zo hoeft de ontwikkeling en opkomst van robotica geen risico voor de mens te betekenen. Het vraagt alleen een aanpassing van opleidingen en beroepskeuzes voor een ruime groep aan mensen. Maar ook dat is in de geschiedenis van de mens uiteindelijk nooit een onoverkomelijk probleem gebleken.

Hoe beleggen in robotica?

Uiteraard kan je op verschillende manieren in robotica beleggen. In eerste instantie kan je kijken naar individuele bedrijven. Wees hier ruim in je interpretatie want automatisering en robots komen in steeds meer sectoren voor. Denk hierbij aan:

  • Drones
  • Artificiële intelligentie
  • Geautomatiseerde productiemachines
  • Minilabo’s voor de gezondheidszorg
  • Zelfrijdende auto’s – bussen – vrachtwagens
  • Prothese’s
  • Operatierobots voor ziekenhuizen
  • Toebehoren voor zelfrijdende auto’s zoals ethische interpretatie wegcode of navigatiesystemen

Je kunt de markten gaan onderzoeken die je zelf het meest interesseren en aandelen selecteren binnen deze niche in robotica. Aandelen zoals Teradyne, Myomo, Kuka of het Belgische Biocartis, noteren rechtstreeks op de beurs en kunnen makkelijk worden aangekocht. Veel andere, kleinere bedrijven zijn startups, spin-offs,… en is het vaak moeilijker om hiervan aandeelhouder te worden. Dit soort bedrijfjes werkt eerder via crowdfunding. Als je hier echter een aantal interessante ontwikkelaars kunt selecteren voor je portefeuille, kan je in geval van overname van het bedrijf, een mooie winst opstrijken, als investeerder van het eerste uur!

Fondsen en ETF’s

Maar de beurs zou de beurs niet zijn als er nog geen fondsen of ETF’s waren ontwikkeld om een bepaalde markt of sector te volgen!

Pictet heeft zijn “Pictet Robotics“, een fonds met een ruime selectie aan bedrijven actief in de sector van de automatisering.

RoboGlobalETFs biedt een algemene tracker op robotica en een specifieke tracker op automatisering in de gezondheidszorg. Ook één van de grootste tracker ontwikkelaars iShares heeft zijn eigen “iShares automation&robotics ETF”.

Lees meer: Beheren robotadviseurs straks jouw geld?

Als belegger bestaan er dus diverse mogelijkheden om ook van deze, steeds groeiende, markt, een graantje mee te pikken!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.