Sectoren die profiteren van een recessie

Recessie wordt over het algemeen gezien als een negatief woord en dus met een negatieve impact. Maar is dat wel altijd zo? In oorlogen worden ook baby’s geboren, dus een recessie kan ook iets goeds voortbrengen. Sommige sectoren doen het juist beter tijdens een recessie. Hoe kan dat en welke sectoren zijn dat?

Sectoren die profiteren tijdens een recessie

Kortingswinkels

In de sectoren waar veel kortingen worden gegeven in de winkels, gaat het goed tijdens een recessie. Wanneer mensen geen geld hebben, zoeken ze naar koopjes. In tijden van economische voorspoed gaat het slechter met deze winkels, omdat de mensen dan voor hogere kwaliteit kiezen en de outlet-winkels dan links laten liggen. Deze sectoren focussen zich in tijden van recessie op kernproducten en kopen op grote schaal in, waardoor ze het product goedkoop aan de man kunnen brengen.

‘Slechte’ sectoren

Wanneer de tijden zwaar zijn, gaat het ook in de ‘slechte’ sectoren goed. De ‘slechte’ sectoren worden verheerlijkt tijdens een recessie. In tijden van economische voorspoed kopen mensen nieuwe schoenen, waar ze in tijden van een recessie minder aandacht hebben voor comfort. Mensen zullen in dat geval eerder kiezen voor een glas wijn, sigaretten of een lekkere chocoladereep. Deze ‘slechte’ gewoonten kunnen voor een verlichting zorgen in een zware tijd. Het is belangrijk om te weten dat niet alle ‘slechte’ sectoren het goed doen tijdens een recessie.

Lees meer: Het duivels fonds: beleggen in alcohol en sigaretten

De gokwereld lijdt onder een recessie. Casino’s draaien het beste wanneer de economie het goed doet en iedereen zich blij en goed voelt. In deze tijden doen de kleinere krasloten bij bijvoorbeeld het pompstation het goed.

(Bepaalde) Dienstensectoren

Je verwacht dat de dienstenindustrie minder verdient tijdens een recessie, omdat mensen denken dat ze bepaalde dingen ook wel zelf kunnen doen om geld te besparen. De dienstenindustrie profiteert ook tijdens een recessie, omdat mensen denken dat wat ze hebben onderhouden moet worden en dat voordeliger is dan iets nieuw te kopen.

De stabiele sectoren

Tijdens een recessie zijn er ook sectoren die stabiel blijven. Je moet denken aan de farmacie, gezondheidszorg en schoonmaakbedrijven. Dit komt doordat mensen ziek worden en dit niet (of nauwelijks) afhankelijk is van de staat van de economie.

De voordelen van een recessie

Het belangrijkste voordeel van een recessie is dat bedrijven worden gestraft voor alles wat inefficiënt gaat. Bedrijven komen vaak sterker uit een recessie, omdat ze dingen ten goede veranderen. Eén van de belangrijkste tekenen dat het goed gaat met een bedrijf is dat een bedrijf groeit tijdens een recessie. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de McDonald’s in 1970. Zij groeiden terwijl mensen in die tijd liever thuis aten. Daarnaast is het in tijden van recessie gemakkelijker om te investeren, omdat je de ‘sterke’ bedrijven er gemakkelijker uit pikt.

Het is goed om te weten welke bedrijven het goed doen in een recessie. Het blijft moeilijk om te investeren, omdat het economische klimaat lastig in te schatten is. Soms gaan bedrijven het goed doen in zowel tijden van recessie als in tijden van herstel. Timing is altijd belangrijk en een buffer is van groot belang. Juist omdat de economie zo moeilijk is om te voorspellen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.