7 lessen over ondernemen die ieder kind zou moeten leren

Op school leer je hoe je moet rekenen, hoe je foutloos kan schrijven en welke hoofdstad bij welk land hoort. Uiteraard allemaal relevante zaken, maar kinderen leren vrijwel niets over ondernemen. Dit is niet zo vreemd, maar het is wel zonde. Er zijn namelijk zeven lessen over ondernemen die ieder kind zou moeten leren.

Les 1: Het is niet erg om te falen

Wellicht is dit meteen de belangrijkste les. Veel kinderen hebben faalangst: ze zijn doodsbang iets fout te doen en dit zit hun dagelijkse handelen in de weg. Vaak wordt dit mee geïnstigeerd door de school, de leerkracht en de ouders.

Heb je op jonge leeftijd faalangst, dan is de kans groot dat je hier later ook nog last van hebt. Omdat dit je carrière flink in de weg kan zitten, is dit zeker een slechte eigenschap. Door kinderen op jonge leeftijd al te leren dat het niet erg is om te falen, durven ze later meer berekende risico’s te nemen en komen ze bovendien sneller over eventuele fouten heen.

Les 2: Creativiteit is erg belangrijk

Natuurlijk moet een kind bepaalde dingen nu eenmaal leren (zoals rekenen, taal, geschiedenis en aardrijkskunde), maar creativiteit is ook erg belangrijk. Wil je slagen als ondernemer, dan moet je namelijk creatief zijn. Door kinderen op jonge leeftijd al mee te geven dat creativiteit belangrijk is en hun creativiteit bovendien te ontwikkelen, hebben ze later meer kans om te slagen als ondernemer.

Les 3: Hard werken is een must

Mensen die altijd stipt om 5 uur naar huis gaan, komen niet zo ver als de mensen die bereid zijn hard te werken voor hun carrière of hun eigen onderneming. Ondernemers die het niet erg vinden hun handen vuil te maken, zijn succesvoller dan ondernemers die altijd in hun veilige kantoortje blijven zitten. Kinderen moeten weten dat hard werken niet erg is. Sterker nog, hard werken is een echte must voor mensen die succesvol willen zijn. Ook als je al succesvol bent, moet je blijven werken om jouw succes te behouden.

Les 4: Blijf vragen stellen

Een goede ondernemer is niet alleen bereid hard te werken, maar is bovendien erg nieuwsgierig. Hij of zij blijft vragen stellen, ook als andere mensen al lang geen vragen meer hebben. Heb jij een kind dat honderden vragen per dag stelt? ‘Waarom dit? Waarom dat?’ Dan kan dit soms wat irritant zijn, maar eigenlijk is dit erg goed.

Nieuwsgierigheid is namelijk een belangrijke eigenschap voor een goede ondernemer. Deze eigenschap moet je dan ook stimuleren bij je kind, door hem of haar gewoon vragen te laten stellen. Leer je kind ook dat het stellen van vragen helemaal niet verkeerd of vervelend is, maar dat nieuwsgierigheid juist erg belangrijk is.

Les 5: Wees zelfverzekerd

Iedereen heeft bepaalde onzekerheden, maar een ondernemer moet over het algemeen wel zelfverzekerd zijn. Arrogantie is niet goed, maar het is wel goed om vertrouwen te hebben in jezelf. Merk je dat jouw kind hier nog een beetje moeite mee heeft? Dan mag je hem of haar best stimuleren om zelfverzekerder te worden. Een kind dat zelfverzekerd is, is later namelijk sneller geneigd om de nodige bedrijfsrisico’s te nemen voor een succesvolle organisatie.

Les 6: Denk ook aan anderen

Een goede ondernemer denkt niet alleen aan zichzelf, maar kijkt ook naar de mensen om hem of haar heen. Leer je kind dat het belangrijk is om te strijden voor zijn of haar eigen doelen, maar dat het ook belangrijk is om aan een ander te denken. Zo ontwikkelt jouw kind zich als een goede leider, die onbaatzuchtige doelen nastreeft zonder dat anderen hier de prijs voor betalen.

Les 7: Blijf optimistisch

Tot slot moeten kinderen leren dat je altijd optimistisch dient te blijven, ook als het even niet zo goed gaat. Je kan optimisme stimuleren door hen bvb. verhalen te vertellen over een crisissituatie, hoe die werd aangepakt en met een positief einde. Natuurlijk moet je kind realistisch blijven, maar het is nooit verkeerd om goede hoop te hebben. Niet alleen nu, maar ook later.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.