4 tips om business opportuniteiten te detecteren

Een investeerder, zittende op een bankje en wachtende tot een business opportuniteit voorbij komt. Klinkt surrealistisch? Natuurlijk, want dat is het ook. Investeerders kunnen eigenlijk beter vergeleken worden met jagers, die sluipen door de bosjes, zoeken naar de juiste patronen, leggen de nodige verbanden en weten uiteindelijk hun prooi op te merken. Wanneer we met die investeerders in gesprek gaan, dan noemen zij steevast vier verschillende technieken om meer business opportuniteiten te spotten.

1. Weet waar en hoe je wilt jagen

Een business opportuniteit, die vind je zelden gewoon zomaar. Het is dan ook veel belangrijker om de situatie te trachten beheersen. Schrijf voor jezelf neer wat je exact wilt bereiken en welke stappen je daarvoor moet ondernemen. Welke kansen zoek je en hoe ga je ze exact zoeken (wat is jouw strategie)? Je gelooft bijvoorbeeld in hydraulische oplossingen maar hebt daar geen pap van gegeten? Overweeg dan om aan verschillende lezingen deel te nemen of een cursus te volgen. Die stappen kunnen je alvast vooruit helpen bij het zoeken naar deze hydraulische business opportuniteiten én zijn ook al een eerste stap in het uitbreiden van jouw netwerk.

2. Wees geen eenzame wolf

Wolven mogen dan misschien uiterst goede jagers zijn, toch jagen ze nooit alleen. Door met andere ‘jagers’ samen te vatten, is de kans op succes veel groter. Het geheel is hier steevast groter dan de som van de kleinste delen. Die andere wolven, die vind je bijvoorbeeld op netwerkevents, maar ook op online platformen zoals LinkedIn. Misschien loop jij wel een nieuwe partner tegen het lijf op een of andere lezing? Hoe dan ook kan het geen kwaad om je netwerk uit te breiden en extra informatie te verzamelen.

Lees meerWaarom klein denken voor KMO’s cruciaal is

3. Ben je een wolf? Zoek een weerwolf

Iedereen heeft wel iemand op naar op te kijken. Ga dan ook op zoek naar iemand die al meer dan jou heeft bereikt en een grote expertise heeft die jou zou kunnen helpen. Ben je een wolf, dan kan zo’n weerwolf je vast en zeker helpen bij het spotten van business opportuniteiten. Vergeet niet aan jezelf toe te geven dat je ‘slechts’ een wolf bent en dat je wel heel wat van de andere kan leren. Zorg ervoor dat jouw mentor je kan motiveren én inspireren. Als één plus één drie is, dan is drie maal twee nu gelijk aan negen.

4. Wees een betrouwbaar lid van de roedel

Zoals eerder gezegd zal je moeten samenwerken om meer te bereiken. Die samenwerking is gebaseerd op onderling vertrouwen. Hou je er jouw eigen agenda op achterna, dan zal dat vertrouwen uiteindelijk wegebben en zal de business opportuniteit misschien wel voorgoed aan je neus voorbijgaan. Maak dan ook goede afspraken met eventuele partners, leg problemen voor en werk samen in onderling vertrouwen.

En wat als er echt een roos konijn uit een holletje springt?

Alhoewel we het niet zo snel willen toegeven, kan de eenzame jager die in het begin van dit bericht op het bankje zat, net zoveel succes hebben als de gemotiveerde en samenwerkende jager. Misschien vandaag, misschien niet op lange termijn. Hoe dan ook kunnen business opportuniteiten zich zeker ook zomaar en uit het niets onthullen, zeker voor wie al een uitgebreid netwerk heeft. Voor je al je hoop op één roos konijn gaat vestigen: weet alvast wel dat de grootste zakenmensen ter wereld hard hebben gezwoegd om die ene unieke kans te kunnen grijpen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.