Oldtimer barn find

Een oldtimer, een oude wagen uit vervlogen tijden. Geschikt om af en toe een tochtje mee te maken en het chroom te poetsen totdat het blinkt, want een dergelijke wagen moet tenslotte gezien worden. Maar in zo’n oude wagen beleggen, is dat wel zo verstandig? En waar vind je zo’n stukje historie op wielen?

Barn find

De barn find, zo noemen we een oude wagen die bij toeval wordt ontdekt. De betekenis zit letterlijk in het woord verscholen: Een schuurvondst. Een moderne vorm van archeologie voor de autoliefhebber. Vaak gaat het om betrekkelijk veel voorkomende wagens, maar soms worden er zeer zeldzame exemplaren aangetroffen, die voor enorme prijzen van eigenaar wisselen.

Een bekend voorbeeld van zo’n ontdekking is de Baillon collectie. Een verzameling van maar liefst zestig (!) oldtimers werd aangetroffen in enkele afgelegen schuren in Frankrijk, ooit aangeschaft door een ondernemer die een automuseum wilde beginnen maar zijn droom door een faillissement in duigen zag vallen. Tientallen jaren stonden de auto’s stof te verzamelen, stilaan door iedereen vergeten. Na de ontdekking bleek dat er enkele auto’s bij zaten die zeer zeldzaam waren en ondanks de slechte staat waarin ze verkeerden een fortuin konden opbrengen.

Hoe een oldtimer vinden? 

Bovenstaande barn find is een droomvoorbeeld en komt slechts zelden voor. Hoe en waar is zo’n oude wagen te vinden? Het is niet te vergelijken met de zoektocht naar een moderne wagen, comfortabel achter de computer door advertenties heen klikken is er niet bij. Een barn find staat niet te koop, maar laat zich vinden. Het toeval kan echter wel een handje geholpen worden. Ga naar faillissement verkopen van boerderijen, trek een landelijk gebied in en laat weten dat je op zoek bent. Je zou zomaar iemand kunnen treffen die zich ineens herinnert wat er in de schuur staat. De echte avonturier kan natuurlijk ook gewoon aankloppen wanneer het vermoeden van een verscholen oldtimer in een schuur zich opdringt!

Eindelijk heb je dan succes: Vanonder een zeil komt jouw barn find te voorschijn. Maar dan komt de realisatie dat de tijd niet stil heeft gestaan en de wagen jarenlang is blootgesteld aan de elementen. Een laag roest, gebarsten ramen en een interieur dat is aangetast door een wildgroei van mos en schimmels. Laat je hierdoor echter niet teveel afschrikken, alles is tenslotte te restaureren. Belangrijker is de originaliteit van de wagen en of alle onderdelen compleet zijn.

Lees meerIn welke staat koop je een oldtimer?

Kopen of niet?

Daarna komt die belangrijke beslissing, de wagen kopen of laten staan? Een beslissing die alleen kan worden genomen door een flinke dosis vooronderzoek. Technische kennis is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet strikt noodzakelijk. Meer van belang is het besef van de historische waarde van oldtimers, om het beleggen in deze oude wagens te kunnen verantwoorden. Heb je echt dat ene juweeltje gevonden, probeer dan je enthousiasme te bedwingen om de prijs zo laag mogelijk te houden. En als het enigszins kan, neem dan je nieuwe aankoop meteen op de autoaanhanger mee.

Beleggen in oldtimers is misschien niet voor iedereen weggelegd. Een liefhebberij van oude wagens is toch wel een vereiste, de onmisbare kennis over de waarde en historie van oldtimers kan laat zich moeilijk opdoen vanuit een verplichting, maar wel uit een natuurlijke interesse. Daarom zou je voor jezelf een extra zekerheid kunnen inbouwen, wanneer je de beslissing neemt om te gaan beleggen in oldtimers: indien de wagen uiteindelijk toch niet het financiële pareltje zijn waarop je gehoopt had, dan is het in ieder geval wel een feest om er zelf in rond te kunnen rijden.

Lees meerPopulairste oldtimers waarin iedereen kan investeren

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.