Oldtimers beleven al jaren hoogdagen en trekken tal van alternatieve beleggers aan. Toch kan de oldtimer markt frustrerend mysterieus zijn voor de leek. Maar hoe en wanneer ga je dan best over tot het investeren in een oldtimer?
Niet al wat oud is goud is
Een eerste vaststelling is immers dat het kopen van oldtimers niet altijd een garantie op succes is. Twaalf jaar geleden waren de Jaguar E, de Ferrari 250 GTE en de Porsche 911 Classic inderdaad slechts een fractie waard van wat ze tegenwoordig waard zijn. De sleutel tot dit succes is echter een graduele waardevermeerdering, die niet voor elke oldtimer optreedt. Zo boomden in de jaren 1980 de prijzen van tal van oldtimers om vervolgens weer even snel ineen te stuiken.
Criteria voor prijsbepaling
Hoe en wanneer moet je dan wel overgaan tot het investeren van oldtimers? Zoals op alle markten begint alles bij vraag en aanbod. Schaarste in het aanbod is vervolgens vaak een goede indicator van de waarde van je investering. Schaarste is prijzig. Qua oldtimers is de Fiat Dino Spider een goed voorbeeld. De Ferrari-motor en het aantrekkelijke design worden hier opgeteld met een beperkte oplage van 2000 modellen. Prijzen voor deze modellen liggen dan ook al snel hoger dan 50.000 euro.
Inherente kwaliteiten
Over smaak valt niet te discussiëren, maar trends zijn wel op te sporen. De Jaguar E-type dankt veel van zijn succes bijvoorbeeld aan zijn als iconisch ervaren schoonheid. In 1974 had verder niemand verwacht dat een MGB anno 2015 zo’n populair design zou zijn. Dit alles om maar te zeggen dat bepaalde inherente kwaliteiten van een wagen best geapprecieerd mogen worden.
Soortgelijk geldt doorgaans ook: hoe beter de wagen presteert, hoe duurder. Conditie en onderhoud blijven dan ook cruciaal. Dit is een overweging waard omdat het onderhoud van oldtimers best moeilijk en duur kan zijn.
Soms kan verder ook geld verdiend worden aan het upgraden van de oldtimer, hoewel dit afhangt van de mind-set van de koper.
Emotionele factoren die meespelen om te investeren in oldtimers
Dit brengt ons meteen ook bij een moeilijk in te schatten aspect bij het investeren in oldtimers: de emotionaliteit van koper en/of verkoper. Soms stijgen prijzen op deze markt bijvoorbeeld omdat de wagen voorheen toebehoorde aan een bekendheid, of omdat ze in bijzondere omstandigheden werden gebruikt. De invloed van dit soort factoren is niet in te schatten.
Merk
Meer zekerheid over de waarde van je investering is dan terug te vinden bij het merk. Topmerken blijven altijd topmerken. Let wel: dit heeft niet altijd te maken met de kwaliteit van de wagen. Naambekendheid speelt hierin de voornaamste rol. Enzo Ferrari maakte tal van uitstekende wagens, maar enkel Ferrari is zo bekend dat een trouw publiek consistente prijzen garandeert. Mythische oldtimers die je kan vinden op de markt zijn oa. de Bugatti 57C Atlantic, de Ferrari 250 Testa Rossa maar ook de ietwat betaalbare Citroën 2CV 6.
Leeftijd
Tot slot blijft uiteraard een goede inschatting van de leeftijd cruciaal bij het kopen van je oldtimer. Mede gelet op de retro trend kan de investeerder in oldtimers hier ook zijn kunsten tonen. Zo kan een zogenaamde young timer (15 tot 25 jaar oud) bijvoorbeeld slim worden aangekocht. De waarde zal vervolgens traag stijgen om te exploderen vanaf de leeftijd van 25 jaar (wanneer de young-timer een ‘ancestor’ wordt). Wat dat betreft, zijn vandaag (naast de vaak onbetaalbare ‘usual suspects’) bijvoorbeeld de Peugeot 205 GTI, de BMW 323i en de Mercedes 190 2.5 16V een overweging waard.