Staat van een oldtimer

Zie je in klassieke auto’s niet alleen pure schoonheid maar ook een interessante vorm van beleggen? Heb je je oog laten vallen op een klassieke vierwieler? En staat deze oldtimer je tegemoet te glimmen in de showroom? Bedenk dan goed dat de technische en algehele staat van oldtimers een belangrijke overweging is bij de aanschaf ervan.

Groot aanbod

Een korte blik op internet leert ons dat er een groot aanbod is van klassieke wagens. Variërend van goedkope sloopauto’s tot zeer kostbare pronkstukken in perfecte conditie. De concours staat van oldtimers uit de hoogste prijscategorie lijkt wellicht aantrekkelijk maar bedenk wel dat de kans groot is dat zo’n kostbare investering op de korte termijn weinig of geen rendement zal opleveren. Tenzij er de zekerheid is dat de auto snel met winst kan worden doorverkocht. Ook dien je over aanzienlijke financiële middelen te beschikken om zo’n dure aankoop te kunnen doen.

Lees meerInvesteren in oldtimers: wanneer oud goud wordt

Prijsontwikkeling

Op de lange termijn kan de aanschaf van een topmodel evenwel uiterst lucratief zijn. Zo leert een blik op de historische ontwikkeling van prijzen in de afgelopen 15 jaar. De top van de markt lijkt dus vooral interessant voor de meer kapitaalkrachtige belegger die de tijd en het geduld heeft om zijn investering te laten renderen.

Vakkennis & vaardigheden

Behalve tijd en geld zijn ook vakkennis en technische vaardigheden zeer belangrijke factoren. Weet je alles van Weber carburateurs, ouderwetse chokes en klassieke aandrijfassen, dan is de aankoop van een goedkope sloopauto wellicht een interessante optie. Zelf een complete garage inrichten om een klassieke wagen te restaureren en te onderhouden kan een dure aangelegenheid zijn.

Denk daarom eens aan de diverse clubs van enthousiaste sleutelaars waar je terecht kunt voor advies, gereedschap en ruimte om aan je klassieker te werken. Staat je oldtimer daar op de brug? Dan ben je al snel gezellig met andere liefhebbers aan het sleutelen en wordt er volop gediscussieerd over jullie favoriete liefhebberij.

Lees meerWat belangrijk is bij een restauratie van een oldtimer

Restauratie

Bedenk wel dat met een complete restauratie van een autowrak uit een boerenschuur veel tijd gemoeid is. Niet alleen het technisch gedeelte van de wagen moet vaak helemaal gereviseerd en vernieuwd worden. Ook het plaatwerk verkeert vaak in slechte staat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zo’n grondige restauratie uit te besteden aan een specialist, maar laat dan wel vooraf een duidelijke en gedetailleerde prijsopgave opstellen om onaangename financiële verrassingen achteraf te voorkomen. Het goedkope segment is vooral aantrekkelijk voor de echte liefhebber met verstand van autotechniek die voor een klein bedrag een grote slag wil slaan!

Rijdende oldtimers

Naast prijzige klassieke wagens in perfecte conditie en goedkope wrakken in deplorabele staat zijn er ook heel veel oldtimers te koop waarmee je voor een relatief gering bedrag meteen een fraaie en rijdende klassieker bezit. De technische staat van oldtimers uit deze categorie is vaak verrassend goed. En zo’n leuke investering in een aantrekkelijk product kan op termijn ook nog eens heel lucratief  zijn. Zulke wagens worden veelal door in oldtimers gespecialiseerde autobedrijven aangeboden, maar het kan ook interessant zijn om eens een veiling te bezoeken en daar je slag te slaan. Voor veel liefhebbers is de speurtocht naar de klassieke auto van hun dromen een belangrijk onderdeel van hun hobby. Investeren in een oldtimer biedt geen zekerheid omtrent het rendement, maar ook als de opbrengst op termijn tegenvalt kun je rondrijden in een prachtige klassieker!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.