Beleggen in een oldtimer

De oldtimer, als er eentje langs komt rijden heb je vaak de neiging om nog een keer om te kijken. Vooral als het echt zo’n oude wagen is met veel chroom, in perfecte staat en met een ouderwets ronkend motorgeluid, dan denk je misschien: Dat is echt iets voor mij! Niet slechts als een mooie liefhebberij, maar ook als een vorm van beleggen. Hoe kan je dat het beste aanpakken?

Welke oldtimer kopen?

Het aanbod van oldtimers is enorm, maar niet elke wagen leent zich als een object om verantwoord in te investeren. Belangrijk is om te realiseren wat je zelf wilt. Wordt de wagen snel doorverkocht zonder grondige restauratie, puur als een handelsobject? Of ben je bereid om je te verdiepen in de techniek en ga je zelf aan het sleutelen? Als je van te voren een strategie uiteen zet hoe te beleggen en te investeren, is de kans op een succesverhaal het grootst.

Lees meer: Investeren in oldtimers: wanneer oud goud wordt

Waar oldtimer vinden?

Hoe toch zo’n mooie oude wagen te vinden? Advertenties op internet doorspitten levert het snelst resultaat op. Maar bij deze vorm van zoeken zijn er veel kapers op de kust. Echte ‘pareltjes’ worden er al snel door de doorgewinterde experts tussenuit gepikt. Om succes te hebben zou men zich de hele dag op het net moeten begeven. Zelf naar veilingen gaan en anderen laten weten wat je zoekt duurt misschien wat langer, maar biedt uiteindelijk ook meer kansen.

De zoektocht alleen al is een onderdeel van de liefhebberij. Toevallig tegen een ‘barn find’ aanlopen is te vergelijken met een droom van een klein kind! Belangrijk is ook om te weten wat je beperkingen zijn. Met weinig ervaring kan je beter voor een mooi gerestaureerde wagen kijken in plaats van een project dat helemaal van de grond opgebouwd moet worden. Al geeft zelf sleutelen en je verder verdiepen in de techniek van een oldtimer erg veel voldoening!

Lees meerOldtimer barn find – hoe pak je het aan?

Onderhoud van de wagen

Al het onderhoud van een oldtimer aan een garage uitbesteden kan een hele dure aangelegenheid zijn. Door zelf te investeren in gereedschap en lid te worden van een oldtimerclub kan je twee vliegen in één klap slaan, verdere verdieping in je liefhebberij combineren met een lucratieve vorm van beleggen. Zelf een complete garage opzetten is bij kleine volumes niet rendabel, maar in verenigingsverband kan men onderhoud relatief goedkoop laten uitvoeren. Zelfs complete motorrevisies en nieuw spuitwerk behoren tot de mogelijkheden. Lidmaatschap van een oldtimervereniging zorgt er ook voor dat je in contact komt met andere liefhebbers, wat de mogelijkheden tot handel aanzienlijk vergroot.

Lees meer: In welke staat koop je een oldtimer?

Belastingen en oldtimers

Het loont zich om je in te lezen in de belastingregels omtrent oldtimers. Je bent immers voor een deel overgeleverd aan de grillen van de overheid. In Nederland bijvoorbeeld is enkele jaren geleden een wet in werking getreden waardoor oude wagens pas als oldtimer worden aangemerkt wanneer ze 40 jaar of ouder zijn. Voorheen was dat 25 jaar, waardoor ineens veel wagens als ‘modern’ werden aangemerkt. Zodoende financieel niet meer interessant bleken te zijn en uiteindelijk op de sloop eindigden of verkocht aan een lagere waarde. In een wagen beleggen die volgens de huidige statuten binnenkort oldtimer zou moeten worden, kan dus een potentieel risico inhouden. Gelukkig is in België nog steeds de regel dat een wagen 25 jaar oud dient te zijn om als oldtimer te kunnen inschrijven.

Gebruik als vervoermiddel

Een extra zekerheid die je voor jezelf kan inbouwen, is om enkel te investeren in wagens die behalve als pronkstuk, ook inzetbaar zijn als een vervoermiddel voor eigen gebruik. Mocht een aankoop als beleggingsobject uiteindelijk tegenvallen, dan is er toch nog altijd de voldoening van het eigenhandig op de weg houden van een mooie klassieker!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.