Nieuwe economie Mexico

Tot voor kort waren het de BRIC-landen die dé nieuwe economieën gingen worden. Brazilië, Rusland, India en China stonden op de rand van de doorbraak. Ze hebben hun favorietenrol niet volledig kunnen waarmaken. Nu staan al andere landen te dringen om door te breken.

Oorspronkelijk vervoegde ook Zuid-Afrika (South Africa) ook nog het rijtje, waardoor het de BRIC-landen waren. Maar daar vielen ze al snel door de mand. Jammer genoeg betekende de jongste jaren een ommekeer voor deze beloftevolle landen. Brazilië kampt met een inflatie en torenhoge kosten door het WK voetbal. Rusland voelde de gevolgen van een eurocrisis. Bovendien doet de Oekraïnecrisis hen niet veel goed. China’s economie begon ook te sputteren. Vooral de groei en de kracht van de opkomende middenklasse bracht niet wat ervan verwacht werd.

Uit de leegte die de BRIC-landen achterlieten ontstonden nieuwe sterke economieën die alles in zich hebben om het te maken. Dit zijn ze:

1. Ierland

Enkel jaren terug stond de Keltische tijger al op menig lijstje. Toen donderden ze er genadeloos af. We spreken dan over 2008. Sinds 2014 zitten de Ieren weer op het goede spoor. Ze tekenen een jaarlijkse groei van 3,5 procent op. Een van de sleutelindustrieën die ’s lands economie stevig vooruit stuwt is de export.

Door de daling van de olieprijzen kwam er meer koopkracht voor de middenklasse. Ze gebruikten dit voor beleggingen in het buitenland of investeerden het in eigen land. Ierland is zeker klaar voor de toekomst.

Lees meer: De 10 landen met de grootste goudvoorraad

2. Filipijnen

Lange tijd was dit de meest zieke economie van Azië. Maar nu haalt de economie fabelachtige cijfers. Een groei van 6,9 procent op een kwartaal is zo’n opmerkelijk wapenfeit. Het IMF ziet ook op lange termijn een groei van 6,5 procent haalbaar. Ze danken deze uitmuntende cijfers vooral aan de industrie en grote infrastructuurprojecten.

3. Mexico

Zware hervormingen in 2012 werpen sinds 2015 zijn vruchten af. President Enrique Pena gooide het stuur volledig om en investeerde in de energiesector, de arbeidsmarkt en de telecommunicatiesector. Ook de opzet van fiscale programma’s kon op veel bijval rekenen. Lokaal boomen de nieuwe bedrijven als nooit te voren. Heel wat van de economische activiteit worden aangestuurd door de bovenburen, de Verenigde Staten en Canada. Benieuwd of Donald Trump de boel er komt verzieken.

Lees meer: 8 landen waar je kan leven als een miljonair

4. Kenia

De politiek in Afrika is aan het stabiliseren. De volgende stap is de verdere ontwikkeling en de duurzame ontginning van de natuurlijke rijkdom van het continent. Onder leiding van Kenia’s president Kenyatta investeert het land in energie. Ook de overheidsstructuren werden opnieuw uitgetekend. Met de hulp van het IMF kwamen er ook fiscale herstructureringen. Kenia is momenteel een modeleconomie voor heel wat Afrikaanse landen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.