Virtual Reality: een droom voor investeerders?

Augmented en Virtual Reality zijn de nieuwe trends, ook in de financiële wereld. Risicokapitalisten investeerden zo maar eventjes 1,7 miljard dollar in de 12 maanden voorafgaand aan maart 2016. 1,2 miljard dollar tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar. Is de uitbundige hoerastemming terecht? En is dit de gans met de gouden eieren?

Ken jij Magic Leap? MindMaze? Of Blippar? Misschien hoorde je wel al eens van Oculus. Het zijn de nieuwe unicorns uit digiland. Ze focussen zich op Augmented en/of Virtual reality. Hoor je het donderen in Keulen? Geen probleem, dit zijn nieuwe technologieën, vaak zijn ze nog niet volledig doorgebroken. Wat zeker is: ze bieden gigantisch veel nieuwe toepassingen, toepassingen die we ooit zagen in science-fiction series en films maar die stilaan werkelijkheid worden.

Augmented Reality (AR) kan je het best omschrijven als een digitale aanpassing van de realiteit. De technologie legt met andere woorden een virtueel laagje bovenop de werkelijkheid. Terwijl Virtual Reality (VR) een volledig nieuwe wereld schept. Maar dan opgebouwd uit eentje en nulletjes, uit mega- en gigabytes.

Het geloof in VR en AR is ontzettend groot. Velen noemen het de volgende fase na de computers. Zo is het in de ogen van experts niet de vraag of VR en AR volledig doorbrekend maar wanneer. De nieuwe ervaringen met deze innovatieve technologieën zijn ontzettend uitgebreid en nagenoeg elke sector kan er zijn voordeel mee doen. Maar het vraagt nog wat tijd.

Voorlopen of achterblijven?

Toch zijn nog niet alle investeerders aan boord. Een heel pak onder hen vindt het nog veel te vroeg en dus te speculatief. Vraag is natuurlijk of ze daarmee niet de boot missen naar een nieuwe tijd. Anderen zijn nog wat afwachten, hier en daar duikt al een AR/VR-bedrijf op in hun portfolio maar ze durven de kaart nog niet volledig te trekken. Business angels met zeer veel lef zetten al weer compleet in op die groeibedrijven.

Investeerders die overtuigd zijn van de grote doorbraak van Augmented en Virtual Reality voorspellen twee kampen. Enerzijds zij die binnen enkele jaren zullen zeggen “Zie je wel, ik heb het voorspeld” en anderzijds de achterblijvers die gaan kniezen “Oeps, ik ben in de fout gegaan”.

Virtual reality wordt enorm groot maar Augmented Reality zal dit nog overtreffen (en langer meegaan). Maar zoals elke markt in een beginnende fase, zal de transitie in golfbewegingen verlopen en niet lineair. Dus wanneer AR/VR een gouden langetermijntoekomst wordt voorspeld, dan kan het best gebeuren dat er amper winst geboekt wordt dit jaar en het volgende jaar, maar dat er in 2018 plots een steile opgang plaatsvindt.

Venture Capitalists trekken zich op aan de grote jongens zoals Google, Facebook, Microsoft, Samsung en Sony. Ook zij beginnen de voordelen van deze nieuwe technologieën in te zien. Mecenassen voorzien een doorlooptijd van minstens 24 maanden voor ze evalueren of een onderneming levensvatbaar is of niet.

De VC’s ondersteunen op dit ogenblik een volledige technologie. Toch hebben ze welbepaalde voorkeuren. Het meeste geld ging naar bedrijven die hardware produceren voor AR/VR-toepassingen. Een andere populair segment zijn de video-ontwikkelaars gevolgd door de ontwikkelaars van bepaalde diensten, game-ontwikkelaars, marketingtoepassingen en apps voor consumenten.

De proof of the pudding zal hem ook ditmaal in the eating zitten. Als de consument een idee goed vindt en het biedt een meerwaarde, pas dan heeft een onderneming kans op slagen. Een risicokapitalist verwoordde het als volgt: “Ja, je kan prachtige draken maken en ze lijken net echt. En ja het is best cool om te zien. Maar bij de twintigste draak verveel ik me al. Toon me een échte toepassing van AR/VR. Dat kan me pas overtuigen”.

(bron: techcrunch.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.