Miljonairs wapenen zich tegen kwaadaardige AI

Bang voor een toekomst waarbij mensen gedomineerd worden door robots met een zeer grote intelligentie? Bang voor een nieuwe slavernij waarbij alle mensen de slaven zijn? Dan ben je niet alleen. Ook enkele rijken hebben de schrik wat te pakken.

Eerst was er een partnership voor artificiële intelligentie tussen Google, Amazon, Microsoft, Facebook en IBM. Daarna kwam Elon Musk en Peter Thiel op de proppen met een investering van 1 miljard dollar in OpenAI. Nu gooien een nieuwe groep met technologie miljonairs met zakken vol geld voor de ontwikkeling van ethische artificiële intelligentie en autonome systemen. En experts zeggen dat die laatste investering niks te vroeg komt.

De oprichters van LinkedIn eBay, Reid Hoffman en Pierre Omidyar doneerden samen 20 miljoen dollar aan het Ethics and Governance of Artificial Intelligence Fund. Het fonds streeft naar een toekomst waarbij het gaat over mens en machine en niet mens versus machine. Maar hoe vertalen ze dit naar de praktijk en wat als ze dit niet doen?

Lees meer: Startups voor artificiële intelligentie erg geliefd bij investeerders

“Het is best hoogdringend dat we verzekeren dat artificiële intelligentie de maatschappij dient en zo weinig mogelijk schade aanricht”, aldus Hoffman in een nieuwsbericht. “Beslissingen op basis van artificiële intelligentie kan heel wat aspecten van onze wereld beïnvloeden, denk maar aan onderwijs, transport, gezondheidszorg, economie en justitie. Toch blijft de code achter deze beslissingen voor heel wat mensen onbereikbaar”.

Een gevoel die gedeeld wordt door Raja Chatila, mandataris bij het IEEE Global Initiative for Ethical Considerations in Artificial Intelligence and Autonomous Systems. Met de IEEE Standards Association mikken ze op een grotere bewustwording van de relatie met artificiële intelligentie. Chatila benadrukt dat niemand zich onmiddellijk zorgen moet maken. “Het is enkel zo dat je geen machines kan bouwen die directe interactie hebben met mensen zonder na te denken over emoties en andere zaken die een impact kunnen hebben op ieders leven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.