Stemherkenning is een lucratieve markt

DeepMind, een van de vele acquisities van Googles Alphabet, boekt grote vooruitgang in de spraaktechnologie voor robots. Dat deelden ze afgelopen week zelf mee. Door de verdere ontwikkeling van een zelflerend mechanisme WaveNet, zijn de computers in staat om zichzelf menselijker te leren spreken.

Artificiële intelligentie en in het bijzonder ‘machine learning’ is een discipline om naar uit te kijken. Niet alleen reusachtige technologische spelers als Google zet heel hard (financieel) in op deze ontwikkelingen, ook heel wat kleinere (veelbelovende) startups maken goede ontwikkelingen door. Afgelopen week slaagden de ingenieurs van DeepMind erin om de kloof tussen robots en mensen nog wat te dichten.

Robots kunnen al heel wat, maar de spraak blijft altijd wat metalig en onecht klinken. Een gebrek aan emotie, intonatie, simpelweg aan menselijk gevoel bezorgde je rillingen als je een robotstem hoorde praten. Door de introductie van een nieuw systeem WaveNet analyseren robots en onderzoekers geluidsgolven. De patronen die zo ontwaard worden kunnen door computers omgezet worden in wat al meer lijkt op menselijke spraak.

Zo klinkt de stem van de toekomst

Hoe het WaveNet systeem precies werkt zie je duidelijk op de website van de innovatieve Google-aankoop: Wavenet. Nu de virtuele assistenten (Zora Robotics) en de artificiële intelligentiesystemen in opgang zijn, wordt de markt van de spraaktechnologie een heel lucratieve business. Volgens schattingen van een gespecialiseerde organisatie (Companies & Markets) bereikt de sector van de stemherkenning al een totale waarde van 113,2 miljard dollar tegen eind 2017. Mobiele toestellen en in het bijzonder smartphones worden steeds belangrijker in ons dagelijks gebruik.

Siri van Apple en Cortana van Microsoft zijn twee systemen die heel haar steunen op de stemherkenning en artificiële intelligentie. DeepMind oprichter Demis Hassabis gelooft sterk in de toekomst van zijn bedrijf. Ondermeer hulp bieden voor doven, slechthorenden maar ook blinden staat hoog op de agenda van DeepMind. Het einde van deze booming markt is dus zeker nog niet in zicht. Denk je nu ook spontaan terug aan Lernhout & Hauspie? 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.