Artificiële intelligentie aandelen

De laatste tijd is er veel te doen rond de ontwikkeling en de effecten van artificiële intelligentie op ons dagelijks leven. De ontwikkeling ervan gaat momenteel razendsnel. Toch zijn vandaag slechts een tiental bedrijven wereldwijd goed geplaatst om er grote winsten uit te halen.

IBM als grondlegger

Al in 1997 plantte IBM met haar Deep Blue porgramma een mijlpaal in articificiële intelligentie, door de toenmalige wereldkampioen schaken Gary Kasparov te verslaan. Hij wordt nog steeds door heel wat schaakexperts gezien al de beste schaakspeler ooit.

IBM’s Watson is een supercomputer die binnen enkele seconden een antwoord kan geven op elk gestelde vraag in spreektaal. In de VS wist Watson in 2011 te winnen van de twee sterkste spelers van Jeopardy!, een tv-quiz waarbij kandidaten om ter snelst een vraag correct dienen te beantwoorden. Sindsdien werd Watson commercieel uitgerold om artsen te helpen bij het maken van een diagnose bij patiënten.

Andere springen op de kar

Alphabet’s Deepmind afdeling heeft de uitdaging aangegaan om een programma te ontwikkelen om het oude Oost-Aziatische bordspel Go te spelen. Go wordt beschouwd als één van de meest complexe bordspelen, nog complexer dan schaken. In 2016 kon DeepMind de internationale kampioen, Lee Sedol, verslaan. Ondertussen werd het programma verder verfijnd om de zelflerende technologie toe te passen op andere taken, zoals het ontwikkelen van geneesmiddelen.

De chips inside

AI toepassingen vergen geavanceerde hardware met hoge rekenkracht processors. De chip technologie van Nvidia is momenteel het meest geschikt om de artificiële intelligentie software op te laten draaien. Micron produceert snelle geheugenchips die geschikt zijn voor de AI applicaties. Tevens wordt verwacht dat heel wat AI toepassingen over het internet of cloud-computing diensten zal verlopen. Hierdoor worden bedrijven als IBM en Amazon aangewezen kandidaten om de verwachte exponentiële groei te ondersteunen.

Toepassingen

Heel wat van bovenvermelde bedrijven gebruiken AI om hun eigen core business te versterken. De kwaliteit van de zoekresultaten zijn gepersonaliseerd om de verwachtingen en preferenties van elke individuele gebruiker in te lossen, en dit op basis van de AI gebruikt door Google, Amazon en Netflix. Bij Amazon en Netflix wordt koop- en zoekgedrag gebruikt om te anticiperen op de volgende behoeften of aankopen en zo de zoekresultaten aan te passen.

Robotic Process Automation

Een interessant toepassingsgebied van artificiële intelligentie is om computers welbepaalde regels te laten toepassen op voorspelbare input. IBM en Prism zijn vandaag al grote spelers in automatisering van routinematig werk van bedienden. Oracle maakt momenteel zelfs werk van een volledig geautomatiseerde cloud service voor databases, om zo menselijke database administrators te vervangen. Off shore (IT-)outsourcing wordt wellicht het meest bedreigd door deze innovaties.

Immense impact

Studies wijzen uit dat de wereldwijde omzet uit AI gerelateerde businesses in het volgende decennium wel eens groter zou kunnen worden dan het BNP van de Europese uni (ca. € 14,9 biljoen).

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.