Google AI of Apple Siri, wie heeft de hoogste IQ?

Om meteen met de deur in huis te vallen: volgens een Chinees onderzoek blijkt de artificiële intelligentie van Google een grotere hersencapaciteit te hebben dan de virtuele assistent Siri van Apple.

Drie Chinese onderzoekers die een IQ test ontwikkelden om de artificiële intelligentie te testen, hebben vastgesteld dat de IQ van Google ver boven de intelligentie van Apple’s Siri, Bing en Baidu ligt, maar toch nog onder het intelligentie niveau van een 6-jarige die een absolute IQ heeft van 55,5.

Onderzoekers, Feng Liu, Yong Shi and Yin Liu, voerden in 2016 testen uit waarbij de volgende resultaten werden opgemeten. Google’s AI behaalde een IQ score van 47,28, net onder het absolute IQ van een 6 jarige.

De IQ van Siri lag op slechts 23,9, wat zelfs nog onder Microsoft’s Bing en Baidu IQ lag met respectievelijk 31,98 en 31,92. Alle gemeten IQs lagen trouwens nog ver onder het gemiddelde van 97 voor een 18 jarige.

AI evolueert snel

De paper gepubliceerd door ArXiv stelt dat ‘de resultaten tot dusver geven aan de artificiële intelligentie systemen van Google, Baidu en anderen significante verbeteringen vertonen tov 2 jaar geleden, maar tonen nog duidelijke hiaten vergelijken met de intelligentie zelfs van een zes jarig oud kind’.

Momenteel legt de AI IQ test enkel de nadruk op ‘input’, ‘output’, ‘kunde’ en ‘creatie’. De onderzoekers stellen wel voor om in de toekomst een gradatie toe te kennen aan een IQ systeem in de context van bedreiging voor de mens op termijn. Zeker bij zelf lerende AI systemen lijkt dat noodzakelijk.

Lees meer: Startups voor artificiële intelligentie erg geliefd bij investeerders

Alhoewel de AI IQ scores vandaag nog ver onder het gemiddelde van een volwassene liggen, hebben de inspanningen van Google en Microsoft op vlak van R&D wel degelijk hun vruchten afgeworpen. In 2014 was Google’s IQ score nog maar 26,5 en die van Microsoft slechts 13,5.

Nu zowat alle technologiereuzen hun inspanningen op vlak van artificiële intelligentie verhogen, mogen we in de toekomst toch heel wat doorbraken verwachten op vlak van spraak en gezichtsherkenning die ingezet zullen worden in advertising. Volgens een recente rapport van PwC, zou de verdere automatisering het globale BNP kunnen boosten met niet minder dan 14% tegen 2030.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.