Facebook: 7 geheimen

Facebook is nog steeds het meest populaire social media bedrijf met zo’n 1,28 miljard dagelijkse gebruikers. De meesten weten wel hoe de website werkt. Hier zijn 7 minder bekende feiten over het bedrijf.

Hoe Zuckerberg aanwerft en ontslaat

Mark Zuckerberg zijn aanwerfpolitiek is om enkel mensen aan te trekken voor wie hij zelf zou willen werken. Hij geeft de voorkeur aan jonge geeks. Immers gaat hij er van uit dat jonge mensen met technische expertise slimmer zijn dan oudere. De oprichter van Facebook loopt soms door de kantoren met een samurai zwaar en bedreigt (uiteraard niet echt) om hun hoofd af te kappen als ze niet voldoende presteren. Volgens sommigen is zijn beste talent om mensen te ontslaan.

Deze medewerker werd aangenomen na het hacken van Facebook

In 2005 heeft een zekere Chris Putnam Facebook gehackt en duizenden profielen herwerkt zodat ze geleken op MySpace afbeeldingen. Helaas, heeft hij eveneens enkele gebruikersdetails gewist. Facebook’s COO, Dustin Moskovitz, wierf hem aan als engineer. Putnam had veel geluk. In 2004 noch werd iemand gearresteerd na het hacken van MySpace.

Zuckerberg heeft daltonisme

Mark Zuckerberg kan geen rood en groen van elkaar onderscheiden, dat is de reden waarom Facebook blauw werd. The oprichter van Facebook omschrijf blauw als de meest volle kleur. Blauw wordt daarnaast ook geassocieerd met betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en veiligheid. Allemaal concepten nodig om je privé gegevens te delen.

Facebook beheerders beïnvloeden nieuwsberichten

Wellicht verbaast het je niet meer, maar Facebook’s nieuws sectie kwam al enkele keren onder vuur na een Gizmodo artikel in 2016 toen bleek dat de beheerders van Facebook bepaalde onderwerpen zelf initieerden of verwijderden. Geïnitieerde artikels waren vaak liberaler van insteek, terwijl rechts-conservatiever nieuws werd geweerd. Dit is uiteraard olie op het vuur voor het debat over ‘fake news’ dat sinds 2016 heerst en nog steeds gaande is.

Facebook oprichter verdient slechts $ 1 per jaar

Terwijl de CEO salarissen van top bedrijven vaak exorbitante proporties aannemen, verdient Mark Zuckerberg een schamele $ 1 per jaar. Daarnaast wil hij ook geen aandelenopties, bonussen of andere incentives. Toen Zuckerberg zijn beslissing aankondigde in 2013, verklaarde hij dat hij genoeg geld verdient en zich wilde focussen op filantropie. Natuurlijk betaalt Facebook wel voor zijn verplaatsingen en veiligheid, en is Zuckerberg wel ruim $ 60 miljard waard volgens Forbes.

Lees ook: Hoe Zuckerberg in één jaar 6 miljard dollar rijker werd

Bug hunters

Facebook heeft een Bug Bounty Program heeft een premieprogramma om onderzoekers te belonen met minstens $ 500 voor het rapporteren van veiligheidsissues op de website. Iedereen die een veiligheidsfout vindt en rapporteert krijgt een ‘White Hat’ debit kaart dat herladen kan worden telkens de persoon een nieuwe bug vindt. Indië heeft het grootste aantal bug hunters in de wereld, daarna de US, Rusland, Brazilië en Groot-Britannië. In maart 2016 kreeg een 22-jarige veligheidsingenieur van Flipkart $ 15.000 voor het vinden van een bug in Facebook dat ertoe kon leiden om toegang te verschaffen persoonlijke informatie zoals foto’s, berichten en credit kaarten zonder dat de kennis van de gebruiker.

Facebook’s 3,57 degrees of separation

Vergeet de six degrees separation theorie (alle mensen zijn via maximaal vijf tussenpersonen of zes tussenstappen met elkaar verbonden). Facebook’s 2016 statistieken tonen aan dat Facebook profielen een 3.57 graden verwijdering hebben. Dit betekent dat elke persoon op Facebook geconnecteerd is met elke andere gebruiker met gemiddeld drie en een halve andere gebruikers. Een doel van Facebook is om de wereld opener en geconnecteerder te maken. Dat blijkt alvast te lukken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.