De energiesector wordt straks ontwricht

De energiesector mag zich stilaan gaan klaarmaken voor de digitale transformatie zegt Stijn Viaene, professor aan de Vlerick Business School. Een Uber-model voor de energiesector zit er aan te komen en daar moeten we ons op voorbereiden. De consument is nu een energieproducent, of beter nog een prosument.

Uber is zo’n voorbeeld waar telkens opnieuw naar verwezen wordt om op een bevattelijke manier digitale transformatie en disruptie uit te leggen. De sector van het personenvervoer werd vroeger gecontroleerd door de taxicentrales. Tot de komt van Uber. Plots moest je als organisatie geen wagen meer bezitten maar was de dienst jouw product. Een volledige vernieuwend businessmodel. Bovendien laat de technologie toe om heel wat relevante data te verzamelen zodat ze hun dienstverlening nog kunnen verbeteren.

Volgens Stijn Viaene, professor Digitale Transformatie aan de Vlerick Business School staat de energiesector een zelfde verandering te wachten. Hoogspannings- en distributienetbeheerders zoals Elia, Eandis en Infrax regelen niet alleen energiestromen tot bij de consumenten, ze zitten ook nog eens op een berg data.

Zo disruptief, zo plots, als in andere sectoren wordt de transformatie in de energiesector niet. Netbeheerders zijn de voorbije 10 jaar al duchtig aan de slag gegaan met innovatieve toepassingen. Zo kennen we de ‘smart grid’ waarbij smart meters en slimme sensoren werden geconnecteerd.

Lees meer: Krijgen bezitters van zonnepanelen straks meer voor hun energie?

En dan is er nog de opslag van energie. Prosumenten, de mengvorm van producent en consument, zullen in de toekomst niet verplicht worden om een teveel aan geproduceerde energie af te staan aan het netwerk. Dankzij energieopslag zullen ze hun persoonlijke ‘overschot’ kunnen opslaan in modules.

Conclusie: de decentralisatie van energieproductie, de mogelijkheid om die energie vervolgens thuis op te slaan en de technologie om aparte netwerken te maken, kan een revolutie betekenen voor de energiesector. Als je weet dat de technologische innovaties zich aan een ijltempo opvolgen, dan mag de energiesector zich best eens in de haren krabben.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.