Cloud computing is onlosmakelijk verbonden met het internet en de constante expansie ervan. Elke minuut van de dag wordt het internet belangrijker voor gebruikers. We surfen allemaal via onze telefoon, laptop, tablet of televisie. Stelselmatig worden al onze dagelijkse activiteiten op de één of andere manier meer en meer beïnvloed en soms zelfs afhankelijk van het internet. Cloud computing speelt hierin, achter de schermen, een zeer belangrijke rol en groeit exponentieel. Een markt om in het oog te houden als belegger!

Wat is cloud computing?

Als particulier thuis heb je sowieso onbewust te maken met de cloud van één of meerdere bedrijven. Maar ook in je thuissituatie kan je een eenvoudige cloud genereren. De eenvoudigste vorm van een cloud kan je gaan vergelijken met een virtuele opslagruimte. Alle foto’s of andere belangrijke documenten die je vroeger op een USB-stick of externe harde schijf als back-up moest bewaren, kun je nu gewoon opslaan in de cloud. Het is als het ware een internetwolk die boven je huis hangt en waar je alles veilig kunt in opslaan. Een nieuwe computer of gsm kan je vlotjes linken aan die internetwolk. Zo kan je vanaf elk nieuw toestel, indien gewenst, dankzij het internet overal en altijd aan je documenten.

Zo doen bedrijven dit ook stelselmatig, alle bedrijfsdata, software, back-ups,… worden allemaal opgeslagen in deze cloud. Maar hoe groter de opslagruimte wordt, hoe beter ze moet geordend zijn. Net zoals in de echte wereld, heb je voor de cloud ook mensen die deze ruimte voor jou organiseren. Je hebt een magazijnier, in de vorm van een IT-er, nodig, die zijn weg kent in de cloud en de nodige informatie zo snel mogelijk kan afleveren.

De specialisten

We kunnen weer gaan vergelijken met de echte wereld, een cloud is, net zoals ons aardoppervlak, niet oneindig. Deze ruimte moet gecreëerd worden door gespecialiseerde firma’s. Hoe meer ruimte een particulier of bedrijf van deze cloud wenst te gebruiken, hoe meer het ook zal kosten. Hoe meer extra diensten, zoals een virtuele magazijnier, en de mate waarin deze gespecialiseerd moet zijn, hoe meer deze dienst ook weer kost.

Er zijn dus wereldwijd een aantal grote bedrijven, die zich hebben toegespitst op het aanbieden en organiseren van verschillende soorten van clouds. Amazon, Microsoft en Google zijn daarin bijvoorbeeld zeer klinkende en bekende namen. Amazon, dat zelf met ontzettend veel klantendata bezig is. Zoekt hierbij steeds naar de meest efficiënte manier van werken om het internet ten volle te benutten. Het heeft zijn ervaring met clouds, omgezet in een dienst: AWS of Amazon Web Services. De cloud computing diensten van Microsoft heten Azure. Bij Google kan je terecht op hun Google Cloud Platform.

Naast deze 3 grootste cloud aanbieder zijn er nog enkele grote specialisten op het vlak van diensten rondom de cloud. MongoDB en Salesforce hebben elk hun eigen niche, maar groeien stelselmatig en blijken ook grote spelers te worden op het vlak van cloud computing. MongoDB biedt oplossing voor gedistribueerde database in cloud omgevingen. SalesForce biedt een geavanceerd Saas CRM toepassing dat eveneens gebruik maakt van de cloud. Maar ook IBM (oa. Red Hat overgenomen, AI en cloud services over multiple clouds) en SAP (in partnership met Google) roeren zich in deze markt.

Investeren of niet?

Wie dus als belegger op zoek is naar nieuwe technologie en gelooft in de steeds groter wordende rol van het internet, kan zijn investeringen diversifiëren naar cloud computing. Deze bedrijven werken op dezelfde markt van cloud computing, maar hebben toch elk hun specifieke domeinen. Kies als belegger voor een gediversifieerde portefeuille om risico te spreiden.

Hou bij Amazon wel rekening met het feit dat er nog steeds een grote invloed is van de algemene retailverkopen op de koers van het aandeel. Recent kreeg Amazon grote concurrentie van Target, dit heeft wat op de koers gewogen. Toch zal de tak van cloud computing van deze multinational blijven groeien en een grotere invloed betekenen op de koers van dit aandeel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.