Apple zet in op medisch dossier

Apple ontwikkelt in het geheim technologie dat in staat is om iPhone gebruikers toegang te verschaffen tot vaak moeilijk beschikbare medische informatie, zoals lab resultaten, medisch beeldmateriaal, diagnoses, voorschriften en aanmerkingen van artsen.

De health unit van de technologie reus voerde gesprekken met ontwikkelaars, ziekenhuizen en industrie groepen in America om medische informatie beter beschikbaar te maken. Momenteel zijn nogal wat medische bestanden in de vorm van een pdf (vaak verzonden via email) wat het moeilijk maakt voor artsen en patiënten om belangrijke informatie terug te vinden en te delen met verschillende ziekenhuizen en behandelende artsen. Gezondheidsexperten waarschuwen dat de situatie om bepaalde cruciale medische informatie ‘zoek is’ mogelijks levensbedreigend kan zijn voor patiënten.

Apple (AAPL 142,91 -3,72 -2,54%) heeft destijds de muziekindustrie gerevolutioneerd met zijn muziekdienst iTunes, en verwacht nu ook om de gezondheidsindustrie op zijn kop te kunnen zetten. Door de creatie van een centraal beheersysteem voor de gezondheidszorg gaat Apple er van uit dat het best mogelijk is om medische data uit verschillende bronnen samen te brengen in één gemakkelijk te navigeren systeem.

Lees meer: 9 Apple producten die de wereld veranderden

Momenteel zou Apple zelfs al uitkijken naar startups in de cloud hosting omgeving, waarbij kan gesuggereerd worden dat de data wellicht in een beschermde omgeving op het internet zou worden bewaard. Apple zou zelfs al top developers aan het rekruteren zijn die gelinkt worden aan Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR), een populair protocol om electronisch medische dossiers uit te wisselen.

Apple is zeker niet het eerste technologie bedrijf om in te zetten op de web-based medische dossiers. Google sloot zijn gezondsheidsproduct in 2011, naar verluid wegens te weinig tractie. Terwijl Microsoft eveneens problemen ondervond met zijn software.

Volgens gezondheidsexpert, Micky Tripathi, is er nog steeds te weinig animo bij patiënten om van een dergelijk systeem gebruik te maken. Slechts 10 % à 15 % van de patiënten zou er interesse in hebben.

Anderzijds, nog steeds volgens Tripathi, is Apple, wiens producten door heel wat medici en patiënten worden gebuikt, uitstekend geplaatst om in hun opzet te slagen.

Lees meer: Investeren in de gezondheidszorg

Of en wanneer het product van Apple ook overwaait naar Europe is nog maar de vraag. De strengere privacy en patiënten informatie wetgevingen zullen alvast een horde zijn om te nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: CNBC

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.