Wie stopt Amazon?

Sinds 15 mei 1997 kan je aandelen kopen van Amazon. Wie dat toen deed zag een rendement van een fabelachtige 51.000 procent. En nog is het sprookje volgens analisten en experts niet ten einde. Verwacht wordt dat de totale waarde van het bedrijf, als eerste ooit, boven de 1 biljoen dollar kan uitstijgen.

1.000.000.000.000 Amerikaanse dollar: zoveel zou Amazon binnenkort waard kunnen zijn. In dit droomscenario is een Amazon-aandeel bijna 2.000 dollar waard. Klinkt misschien gek en overdreven maar volgens beursanalisten is het nog zo zot niet. Jeff Bezos, CEO van Amazon, ziet nog heel wat groeikansen voor zijn bedrijf.

In zijn jaarlijkse ‘shareholders letter’, brief naar de aandeelhouders, wappert hij niet enkel met uitzonderlijke resultaten maar schotelt hij ook de plannen voor de (nabije) toekomst voor. En die zijn niet minnetjes. Hoeveel beter kan je nog doen als je van de jongste 24 kwartalen bij 23 een significante groei haalde?

Lees meer: Jeff Bezos: oprichter van Amazon en multi-investeerder

Amazon is nu gestoeld op 3 pijlers:

  • Amazon Web Services: de hosting maar ook de cloud beheerd door Amazon
  • Marketplace: de verkoopsite waarvan we Amazon voornamelijke kennen
  • Amazon Prime: Film en serie streamingdienst, zeg maar de Netflix van Amazon (met extra’s)

Het potentieel voor Amazon is nog altijd gigantisch. In de Verenigde Staten, nochtans een pionier voor de online verkoop, wordt nog steeds 89 procent van alle transacties offline gesloten. Door meer mobiel gebruik, betere internetconnecties en een grotere internetpenetratie kan er een versneld effect optreden in de online handel.

De Marketplace van Amazon is zeer dominant. Het peloton volgt op ruime afstand. Maar ook de andere pijler, Amazon Prime, doet het uitstekend. Klanten zijn trouw aan het platform. Maar Amazon speelt niet alleen de eerste viool. Het bedrijf van Jeff Bezos bepaalt zelfs het ritme. Ze zetten de standaard voor de toekomst.

Door een bedrijf als Amazon vinden we het vanzelfsprekend dat ons pakje de volgende dag of zelfs dezelfde dag geleverd wordt. Vier jaar geleden vond amper 43 procent dit doodnormaal, nu ligt dit percentage al op 61%.

Hoewel de webservices van Amazon nog in de kinderschoenen staan, zien analisten er nu al de cashkoe in voor de komende jaren. De ‘cloud computing’ moet als innovatieve toepassing nog een grote boom doormaken. Amazon is er alleszins vroeg bij want ze zijn nu al groter dan Microsoft en Google, als we het hebben over ‘cloud computing’.

Amazon is klaar voor de toekomst

Van de 10 grote internet trends voldoet Amazon nu al aan 7:

  • gericht op mobiele toestellen
  • het stijgend belang van video
  • snellere levertijden
  • automatisch programmeren
  • cloud computing
  • bedrijven met cash winnen aan belang
  • artificiële intelligentie en machine learning

Amazon is momenteel op zoek naar een vierde pijler. Daarom blijven ze gigantische bedragen investeren in al tal van nieuwe opties. Ze proberen ze momenteel om de eigen betaalmethode verder uit te bouwen. Je kan bezwaarlijk zeggen dat ze slecht bezig zijn. Enkel PayPal houdt hen weg van de troon.

Een platform voor online advertenties uitwerken is nog zo’n mogelijkheid als vierde pijler. Maar Facebook en Google zijn op dit ogenblik zo dominant dat het zeer lastig wordt. De markt van de stemherkenning is een makkelijkere speelbare kaart voor Bezos en zijn team.

Voorts willen ze een logistieke reus worden/blijven. Fedex en UPS voelen nu al de hete adem in de nek van Amazon. Mocht Amazon volop inzetten op de ‘boodschappen’-markt, dan zou de logistiek wel eens vlug kunnen volgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.