Robo-adviseur in 2018

Artificiële intelligentie, big data, algoritmes… we zijn er in 2017 op alle vlakken mee om de oren geslagen. De beleggingswereld vormt daar geen uitzondering op en er ging dan ook heel wat aandacht naar de robo-adviseurs, die financieel advies of vermogensbeheer online aanbieden, zonder of met een minimale menselijke tussenkomst. Breken ze door in 2018 of zal blijken dat het eigenlijk een hype was en dat beleggers hun adviezen nog altijd liefst van mensen horen? Of kiezen ze voor een mix van beide?

Standaardprocessen automatiseren

De robo-adviseur automatiseert de standaardprocessen van een vermogensbeheerder. Je vult online de vragen in over jouw financiële situatie, beleggingsdoel en risicohouding en de computer bepaalt in welk risicoprofiel je het best kan beleggen. In de meeste gevallen is er voor elk risicoprofiel één modelportefeuille. Die bepaalt de verdeling van aandelen, obligaties en eventueel cash of alternatieven. Steeds vaker kan dat ook al voor een heel kleine inleg van bijvoorbeeld 10 euro. Vervolgens gaat de robo-adviseur volledig geautomatiseerd aan de slag volgens de beleggingsstrategie die de aanbieder heeft uitgestippeld. Wijzigingen in de portefeuille worden voor iedereen tegelijk uitgevoerd en op regelmatige basis wordt afgetoetst of de portefeuille die de robo-adviseur voor jou heeft samengsteld nog in de lijn ligt met jouw uitgangspunten.

Lees meer: Wat is vermogensbeheer?

In ieder geval al impact

De robo-adviseur is in zekere zin een hype waar heel veel aandacht naar toe gaat. Hij past nu eenmaal in het plaatje van de verhalen die zeggen dat robots honderdduizenden of miljoenen jobs zullen doen verdwijnen. Enige nuance is natuurlijk op zijn plaats. Zo springen banken wel degelijk op de trein van de digitalisering – ze kunnen niet anders – maar ze laten toch ook verstaan dat ze gepersonaliseerd advies erg belangrijk blijven vinden. Hoe dan ook heeft de trend van het robo-advies nu al impact op de beleggingssector. Positief is bijvoorbeeld dat door de verregaande automatisering beleggen toegankelijker wordt voor een groter deel van de bevolking. Mensen krijgen op die manier meer kansen om hun inkomen aan te vullen met inkomsten uit beleggingen. Daarnaast zorgt de komst van de robo-adviseur voor prijsdruk. De tarieven voor online beheer zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Die trend zal zich wellicht blijven doorzetten en dat is voor beleggers een goede zaak.

Lees meer: Beheren robotadviseurs straks jouw geld?

Toch te onpersoonlijk ?

Het zou volgens ons dan ook verkeerd zijn de robo-adviseurs af te doen als een hype die vanzelf weer zal verdwijnen. Robots die jouw geld beheren, zullen volgens ons een plaatsje verwerven in de beleggingswereld. Maar zoals het ook met e-commerce en fysieke winkels het geval is, zullen ze menselijke adviseurs volgens ons niet vervangen. Robo-adviseurs verkopen trouwens uiteindelijk net als adviseurs bij de banken een aantal modelportefeuilles, terwijl beleggers ook vaak op zoek zijn naar een eigen strategie. Die kunnen ze eventueel invullen via een online beleggingstool zoals die onlangs nog door de Brusselse startup Swanest is ontwikkeld, maar natuurlijk ook nog altijd met menselijk beleggingsadvies.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.