New Tech

Nieuwe technologieën bieden kansen maar kunnen ook klassieke sectoren onder druk zetten. Wat met de zelfrijdende wagens, de zelflerende machines, en al die andere revolutionaire introducties? 

Er lijkt geen eind te komen aan de technologische ontwikkelingen in auto's tegenwoordig. Van het openen van de portieren met jouw vingerafdruk tot het automatisch aanpassen van de bandendruk op basis van de buitentemperatuur, auto's kennen vandaag heel uitdagingen voor de techniek. En binnenkort zal jou auto ook je gezicht kunnen herkennen om de eigenaar van andere gebruikers te kunnen onderscheiden, wat ons in een heel nieuw domein brengt.

Bang voor een toekomst waarbij mensen gedomineerd worden door robots met een zeer grote intelligentie? Bang voor een nieuwe slavernij waarbij alle mensen de slaven zijn? Dan ben je niet alleen. Ook enkele rijken hebben de schrik wat te pakken.

Facebook knalt en knalt hard! Het aandeel steeg van 38 dollar bij aanvang tot nu ongeveer 130 dollar. En het blijft vooruit gaan voor Mark Zuckerberg en de zijnen. Maar ook de persoonlijke rijkdom van Mark Zuckerberg gaat er zienderogen op vooruit. Of hoe noem je dat wanneer iemand 6 miljard dollar meer heeft op 1 jaar tijd?

In de Verenigde Staten stijgt het aantal ondernemende vrouwen exponentieel. Ze lanceren startups bij de vleet. In 2012 waren ongeveer 9 miljoen Amerikaanse vrouwen eigenaar van een bedrijf volgens het United States Census Bureau.

Nieuwe technologieën hebben een grote impact op onze wereld en de economie. Vandaag kijken we daar al lang niet meer van op. Apple introduceerde zo enkele apparaten die onze levens veranderden. Dit zijn 9 Appleproducten die de wereld voorgoed veranderd hebben.

De toekomst is hier en nu. Heel wat bedrijven lijken het nog niet te beseffen. Schitterend voorbeeld uit de Japanse verzekeringswereld. Het bedrijf Fukoku Insurance vervangt begin 2017 maar liefst 34 medewerkers door een IBM robot. En wat nu?

Sinds 15 mei 1997 kan je aandelen kopen van Amazon. Wie dat toen deed zag een rendement van een fabelachtige 51.000 procent. En nog is het sprookje volgens analisten en experts niet ten einde. Verwacht wordt dat de totale waarde van het bedrijf, als eerste ooit, boven de 1 biljoen dollar kan uitstijgen.

Appdynamics uit San Francisco wordt overgenomen door Cisco Systems. Met de overname is in totaal 3,7 miljard dollar gemoeid. Appdynamics analyseert prestaties van mobiele apps. Voor Cisco is het de tweede grote overname op korte tijd. Eerder nam het al Jasper Technologies over voor 1,4 miljard dollar.

Internetveiligheid is een van de grootste bezorgdheden van rijke mensen. Volgens Morgan Stanley hebben vermogende personen meer angst voor de veiligheid van hun online data dan voor terrorisme of een dodelijke ziekte.

Geboren in maart 1983 en nu al meer dan 1,07 miljard dollar waard. Drew Houston, de grote baas van Dropbox is een van de jongste dollarmiljardairs ter wereld. Op slechts 7 jaar tijd vergaarde hij een immens kapitaal door een explosieve groei van zijn bedrijf. En de mosterd, die haalde hij uit een cupcake!

CES2017 is zowat ’s werelds belangrijkste elektronicabeurs. Opvallend aan de meest recente editie: baanbrekende technologieën waar al jaren over gesproken wordt, worden nu massaal vermarkt én geproduceerd. Internet of things, autonome wagens, interfaces,…we mogen ze welkom heten!

De auto-industrie maakt zich al enige tijd zorgen. Nieuwe technologieën steken de kop op en worden toegepast op hypermonderne auto's. Klassieke wagenconstructeurs proberen nog op de kar te springen door overnames en joint-ventures af te sluiten. Vraag is maar of die inhaalbeweging op tijd komt. Tesla is ondertussen druk bezig met de productie van een nieuw model en nu is er nog nieuw bedrijf dat de BMW's, Mercedessen en Audi's van deze wereld het vuur aan de schenen wil leggen. Faraday Future presenteerde op de techbeurs CES2017 hun splinternieuwe FF91!

Technologiebedrijven staan in het middelpunt van de belangstelling voor beleggers en investeerders. Jonge, aantrekkelijke ondernemingen aan de start van een blitzcarrière: het gaat er in als zoete koek. 2016 was wat pover maar 2017 belooft heel wat interessante beursintroducties.

De technologische hype rond gezondheid is op z’n hoogtepunt. De jacht op dé nieuwst app is onverzadigbaar, terwijl bestaande toepassingen in sneltempo naar de achtergrond verdwijnen. We verkeren in een blinde periode waar de hoerastemming al snel wordt geheven. Maar vullen al die apps en toepassingen de noden van de patiënt in?

De energiesector mag zich stilaan gaan klaarmaken voor de digitale transformatie zegt Stijn Viaene, professor aan de Vlerick Business School. Een Uber-model voor de energiesector zit er aan te komen en daar moeten we ons op voorbereiden. De consument is nu een energieproducent, of beter nog een prosument.

Augmented en Virtual Reality zijn de nieuwe trends, ook in de financiële wereld. Risicokapitalisten investeerden zo maar eventjes 1,7 miljard dollar in de 12 maanden voorafgaand aan maart 2016. 1,2 miljard dollar tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar. Is de uitbundige hoerastemming terecht? En is dit de gans met de gouden eieren?

Dubbed Breakthrough Energy Ventures, een 20 jaar oud energiefonds geruggesteund door heel wat grote namen zoals Bill Gates, voegt 1 miljard dollar kapitaal toe. Daarmee willen ze de zoektocht naar groene energieën versnellen.

Fitbit de bekende producent van wearables, mobiele toestellen op het lichaam die gegevens versturen via het internet, neemt sectorgenoot Pebble over. Dat maakte Pebble bekend op zijn eigen website en op Kickstarter, de grootste crowdfundingsite. Hiermee komt onverwachts een einde aan een succesverhaal in een markt die op zoek is naar maturiteit.

Volkswagen zoekt zijn heil in de nieuwe technologieën. De Duitse wagenbouwer hoopt door stevige investeringen in autonome auto’s en elektrische wagens, het dieselschandaal achter zich te laten. Het nieuwe merk van Volkswagen heet Moia en wil zowel Uber als Apple het vuur aan de schenen leggen.

Empathie was nog nooit zo belangrijk in de bedrijfswereld als nu. Polariteit staat op een hoogtepunt en economische onzekerheid sluimert overal. De nieuwe Empathy Index toont de mate van empathie die heerst binnen een bedrijf maar ook de emotionele impact op anderen buiten het bedrijf. Dit zijn de meest empathische bedrijven van 2016

Jaren vroeger dan verwacht is hij er: de volledig autonome zelfrijdende wagen. Iedereen met een voorliefde voor technologie, de toekomst en nieuwe ontwikkelingen pinkt vast een traantje weg. Tesla gaf onlangs een video vrij waarbij een zelfrijdende wagen in een hectische verzekersituatie zich uitstekend beredderde.

Individuele investeerders die hun oog laten vallen op groeimarkten in China, India en Brazilië focussen zich doorgaans op de marktleiders in commodities, finance en telecommunicatie. Hun vrees: slechts enkele bedrijven kunnen turbulente economische of politieke tijden met glans doorstaan. Nu dienen zich echter nog nieuwe investeringsmogelijkheden aan in deze groeilanden.

Het positivisme op de financiële markten is momenteel ver zoek. Hoewel we ons midden in een turbulente economische periode bevinden, worden we omringd door heel wat mooie opportuniteiten. In plaats van ons te focussen op tanende sectoren kunnen we ons maar beter richten op de innovatieve industrieën die onze aandacht verdienen.

Twitter staat in het middelpunt van de belangstelling. Het sociale netwerk wordt waarschijnlijk verkocht, dat liet althans CEO Jack Dorsey meermaals uitschijnen. Ondertussen staan heel wat gegadigden in de rij om deze internetgigant binnen te halen. Wie wint de strijd om Twitter?

Pagina 1 van 2

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 15.325 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!