Beleggen in Schotse whisky's

De kilt en whisky, de uithangborden van Schotland. Steeds vaker zien we het Schotse levenswater opduiken op de radar van beleggers en investeerders. Maar hoe kan je investeren in wat voor velen een drankje als een ander is? En waar moet je op letten wanneer je wil beleggen in Schotse whisky’s?  Enkele nuchtere tips voor wie er zich wil aan wagen.

Eerst een basisles whisky: zonder de letter ‘e’ zitten we in Schotland of Canada. Whiskey met ‘e’ is dan weer de benaming in Ierland en Amerika. Toch is whisky geen alleenrecht voor de Engelstalige landen, onder meer Japan is een zeer sterk whisky-georiënteerd land. Zo kaapt Nikka whisky jaar na jaar belangrijke prijzen weg (http://www.nikka.com)

Voor beleggers blijven de Schotse whisky’s de beste investeringen. Sinds oudsher is Schotland het whiskyland. Daardoor zijn er distillerijen met een zeer lange staat van dienst. Ze zijn gepokt en gemazzeld in de productie van topproducten en kennen de markt als geen ander. Uiteraard zijn ze ook niet blind voor de lucratieve aspecten van hun vloeibare goud.

Beperkt aanbod gerijpte Schotse single malt whisky’s

Zoals voor vele alternatieve beleggingen speelt een grote vraag en een beperkt aanbod in de kaart van de slimme beleggers. Whisky is een populaire sterke drank geworden, daardoor komen vele vaten vroeg op de markt en is er minder sprake van gerijpte whisky’s. Dit lager aanbod stuwt de vraagprijs de hoogte in.

Rare whisky 101 (http://www.rarewhisky101.com) houdt een index bij van de best renderende whisky’s. Opvallend daarbij is dat de volledige top 5 bevolkt wordt door Schotse whisky’s (zie grafiek). Volgens Rare Whisky 101 steeg de waarde van de Schotse single malts met maar liefst 35% in 2015. Daarmee halen de whisky’s stevigere rendementen dan veel andere alternatieve beleggingen. Door goede rendementen en beperkte risico’s maken whisky’s steeds vaker deel uit van een gediversifieerde portefeuille.

Leve de zelfstudie

Toch koop je best niet zomaar elke whisky in de hoop dat de waarde fenomenaal zal stijgen. De miskleunen onder de whisky-investeringen zijn legio. Kennis is ook bij het beleggen in Schotse whisky’s onontbeerlijk. Een doorsnee Johnnie Walker zal jou geen rendementen opleveren, klaar. Om te zien welke whisky’s jou wel centen kunnen opleveren, duik je best wat dieper in de wondere wereld van de single malts.

De leeftijd van de fles kan een rol spelen, daarom hoeft de whisky nog geen tientallen jaren op de markt te zijn. Sommige distillerijen brengen oude whisky’s nu pas op de markt om evidente redenen. Niet enkel de leeftijd van de whisky speelt een rol in de waardebepaling ook de distillerij maakt veel van de prijs uit. Anderzijds is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel flessen er op de markt werden gebracht. De schaarsheid van het goed drukt zeer hard zijn stempel op het prijsticket.

Lees meerWat zijn de goede wijnjaren als je wilt beleggen in wijn?

Een 25 jaar oude single malt van het Japanse Yamazaki werd gelanceerd aan een kostprijs van 2000 dollar. De hoop om die fles nu nog te vinden in de plaatselijke drankenhandel, die is vervlogen. De batch kwam al snel in handen van beleggers (en gepassioneerde liefhebbers). Na amper 1 jaar werden de flessen aangeboden aan een startprijs van 3200 dollar. Meest opmerkelijke verkoop was de fles Karuizawa uit 1960 die in augustus 2015 aangeboden werd op een veilig: de nieuwe eigenaar had er maar liefst 77.735 Britse pond voor over.

Tijd en wat zelfstudie (het overvloedig drinken van whisky hoort daar niet bij) zijn de belangrijkste ingrediënten van een verstandige whisky-belegging. Beleggen in Schotse whisky’s kan makkelijk 10 à 20 jaar duren. Voordeel voor de investeerders: whisky is makkelijker te conserveren dan een product als wijn. Wijn vraagt bepaalde condities die bijvoorbeeld een speciale koelkast of nog beter een kelder vereisen. Niets van dit alles voor whisky, in bijna elke omstandigheid kan je een fles optimaal bewaren. Bovendien kent een fles whisky geen maximale bewaartijd. Hou wel in het oog dat de sluiting van de fles perfect is, het kleinste deficit kan zorgen voor verdamping.

Zie het groot: koop een vat

Wie niet genoeg heeft aan een fles kan ook investeren in een whisky-vat. Dit ‘cask ownership’ is de natte droom van een whisky-belegger. Een vat is al snel goed voor 300 flessen en je kan zelf bepalen hoe lang het vat rijpt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er binnenkort een muf vat in jouw living prijkt want het vat blijft op de distillerij in uitstekende condities. Elk jaar kan je ook gaan proeven van jouw batch, en vraagt de trip wat teveel moeite? Geen probleem, dan stuurt de distillerij je gewoon een sample op.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.