Langetermijntrends voor beleggers

Beleggers focussen nog veel te vaak op de korte termijn. Rendeert een aandeel niet voldoende binnen het jaar, dan gaat die onverbiddelijk de portefeuille uit. Langetermijntrends zijn echter van onschatbare waarde. Hou met deze factoren rekening en boek goede resultaten.

Langetermijntrends kunnen een open deur lijken. Wie wist dat nu niet? Maar tussen iets weten en iets beseffen zit een mijlengroot verschil. Daarnaast moet je het ook nog weten toe te passen. Even stilstaan bij die o-zo-evidente trends, kan jou doen realiseren wat voor kansen in het verschiet liggen.

De demografische evolutie

Rond 2070 lopen we met ongeveer 9,3 miljard mensen rond op deze aardbol. Twee derden van de wereldbevolking zal bestaan uit Chinezen, Indiërs en Afrikanen. De helft van de groei van de wereldpopulatie zal zich concentreren in 5 Afrikaanse landen: Nigeria, Democratische Republiek van Congo, Ethiopië, Tanzania en Oeganda. Maar ook die eeuwig beloftevolle economieën als India zullen nog maar eens een boost kennen.

In Europa en de Verenigde Staten stijgt de gemiddelde leeftijd dan weer. De snelle veroudering van de bevolking is ook zo’n demografische evolutie die een weerslag heeft op investeringen.

De middenklasse groeit

Hoewel de armoede de wereld nog niet uit is, neemt ze wel gestaag af in enkele grote landen. Daardoor groeit de middenklasse aanzienlijk. Een stevige middenklasse betekent een stevigere economie waarin koopkracht de plak zwaait. Vooral de klassieke groeilanden als China, India en Brazilië zien een toename van de middenklasse.

In 2009 behoorde 1,9 miljard mensen tot de wereldwijde middenklasse. In 2020 ramen experts dit op 3,2 miljard en tegen 2030 verwachten ze ongeveer 4,9 miljard middenklassers te tellen op aarde. Landen uit zwart Afrika blijven hier echter achterop hinken.

De robots rukken op

Een nieuwe groeimarkt wordt nu pas ten volle aangeboord: de verdere informatisering van onze maatschappij. Technologieën die we voorheen nog beschouwden als pure science fiction maken nu al deel uit van ons leven. En de evolutie zit er nog niet op.

De volgende stap is de robotisering. Omdat de kennis over deze gloednieuwe discipline nog ontbreekt, is het voor heel wat experts moeilijk uit te maken welke kaart getrokken moet worden. Het inschatten van de technologische vernieuwingen die zullen aanslaan, is zowat de grootste uitdaging.

De klimaatverandering

Deze trend is al een tijdje bezig. Toch volgde het globale besef maar laat. Nu iedereen overtuigd geraakt van de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering ontstaat een mindshift. Ook voor beleggers is dit een factor van groot belang. Natuurlijke rijkdommen zijn eindig en dat einde is bijna bereikt.

Groene, duurzame energieën worden stilaan de norm. Als zelfs grootvervuilers als China volop inzetten op windenergie, dan merk je dit als belegger maar beter op. De klok wordt niet meer teruggedraaid.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.