Wat als je wil beleggen in kunst

300 miljoen dollar voor Interchange van Willem de Kooning! Wie zegt u? Als de naam geen belletje doet rinkelen, dan ben je vast niet vertrouwd met investeren in kunst. Dit schilderij is het duurste aller tijden, gekocht door de oprichter van het Citadel hedgefonds. Kocht de man het omdat hij het mooiste schilderij ter wereld vond? Alle rijken investeren in kunst met maar één doel: rendement!

In 1893 bood Paul Gaugin een doek aan op een veiling. Het bleef onverkocht. In 2016 wisselde het van eigenaar voor een slordige 300 miljoen dollar. De kaartspelers van Paul Cézanne, 200 miljoen euro. Number 17A van Jackson Pollock eveneens 200 miljoen dollar. No. 6 van Mark Rothko 186 miljoen dollar. En ga zo maar door. De lijst van kunstwerken die vele miljoenen dollar opleveren op veilingen is ellenlang. Investeren in kunst is hot!

Beter investeren in aandelen dan in kunst?

De kans dat een Van Gogh of Picasso niet in jouw budget passen is groot. Kunst is pas een goede belegging als je investeert in werken die je zelf graag ziet. En als bij wonder kunnen ze jou later nog wat opbrengen. Na een analyse van duizenden kunsttransacties wees Nederlands onderzoek uit dat je maar beter in aandelen kan beleggen. Kunst is onderhevig aan hevige bokkensprongen en je kan er amper een lijn in ontwaren.

Lees meer: Investeren in kunst: hoe begin je eraan?

Toch kan het raadzaam zijn om te investeren in kunst. In periodes waar aandelen ondermaats presteren, kan de kunstmarkt wel een veilige haven zijn voor jouw centen. Een onderzoeksbureau met specialisatie in de kunstmarkt zocht uit welke werken het makkelijkst van de hand gaan. Daarbij kan je volgende zaken maar beter in acht nemen:

  • Kunstliefhebbers hebben een voorliefde voor de middeleeuwen en de renaissance. Vermijd het Impressionisme. Hou je meer van de moderne kunst ga dan voor het abstract expressionisme of de pop-art.
  • Bereid om een risico te nemen in ruil voor een hoger rendement: zet dan in op moderne kunst.
  • Prenten, etsen, litho’s en tekeningen zijn uit den boze. Vooral zelfportretten en stadsgezichten doen het goed bij kunstliefhebbers vooral als ze geschilderd werden met olieverf.
  • De prijzen van een Jeff Koons, Cindy Sherman, Gerhard Richter stijgen de komende 10 jaar.
  • Koop kunst van een kunstenaar die nog actief is. Kunst van kunstenaars op pensioen is een stuk minder waard. Ietwat pervers of luguber maar kunst van dode kunstenaar is het meeste waard.
  • Investeer in signatuurwerken van kunstenaars. Heel wat artiesten produceren best wel wat tijdens hun carrière. Opteer echter voor kwalitatieve herkenbare werken.

Aankloppen bij Luc Tuymans en vragen of je een werk kan kopen: zelden gezien en misschien het proberen waard maar doorgaans koop je zo geen kunst. Ofwel ga je langs bij een kunsthandelaar, een galerie of zoek je jouw gading online. Heel wat topwerken wisselen van eigenaar op een veiling, hier worden dan ook de meeste records gebroken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.