Beleggers in kunst kunnen zich aan toprendementen verwachten

Beleggen in kunst, genieten van de pracht én nog eens lekkere rendementen opstrijken. Dat is wat heel wat grote maar ook kleine investeerders steeds vaker doen. In de laatste 40 jaar lieten heel wat kunstliefhebbers annex investeerders monsterrendementen op tekenen. Hoeft ook niet te verbazen als je ziet wat neergeteld wordt voor moderne en klassieke werken.

Ooit gehoord van Kees Van Dongen of André Derain? Nochtans werden werken van deze kunstenaars verkocht voor vele miljoenen euro’s. Wie wil investeren in kunst, kan niet zomaar in het wildeweg wat kopen en hopen op een hoog rendement. Kunst vergt kennis en onderzoek. Door je te verdiepen in een welbepaalde periode of stroming, kan je beter inschatten wat de buitenkansjes zijn.

Bijkomend onderzoek zorgt ervoor dat je de parels kan ontdekken. Wie is de artiest? Wordt hij internationaal geprezen? Staat hij op de rand van de doorbraak? Of maakt hij deel uit van een minder interessante school? Niet alleen de kunstenaar is van belang maar ook het type kunst heeft een hele grote invloed op jouw rendement. Moderne kunstvormen zoals videokunst staat nog in de kinderschoenen. Enerzijds ligt de kostprijs best laag, anderzijds is de weerklank niet zo groot. De interesse langs de vraagzijde ontbreekt momenteel nog.

Lees meer: Investeren in kunst: Hoe begin je er aan?

Indien je samenwerkt met een derde partij, zoals een kunsthandelaar, dan vraagt ook dit wat extra onderzoek. Je kan maar beter samenwerken met een betrouwbare partij. In de kunstwereld lopen nogal wat charlatans rond. Certificaten die de echtheid van een werk moeten bewijzen, worden in grote getallen vervals. Opmerkzaamheid én achterdocht zijn geen onnodige eigenschappen voor wie wil investeren in kunst.

Historische rendementen op kunstinvesteringen

Niet allen kleine en grote investeerders begeven zich vol enthousiasme op de kunstmarkt. Ook institutionele fondsen proberen een graantje mee te pikken. De budgetten die zij tot hun beschikking hebben, zijn onevenaarbaar. Vraag is maar of dit jouw ambitie moet zijn als bescheiden belegger. Waar je wel moet over beschikking is, zoals gezegd de kennis en de research maar ook een ruime beleggingshorizon. Reken zeker op meer dan 10 jaar tijd om een investering in kunst optimaal te laten renderen.

Beschouwd over 40 jaar stegen de rendementen van kunstinvesteringen met een fabelachtige 1000 procent. Ongezien! De afgelopen jaren steeg de gemiddelde kunstwaarde met 25 procent per jaar. Enkel wie aandacht schenkt aan de juiste zaken, kan op die manier van zijn kunstinvestering een belegging met een toprendement maken.

Wat bepaalt het rendement op kunstinvesteringen?

1. Wie?

Wie creëerde de kunst? Was het een ambachtsman of een kunstenaar? Is het een ronkende naam of een leerling van een beroemdheid of een opkomend talent of een onbekende nobody? Belangrijke factoren die de prijs en het latere rendement kunnen bepalen.

2. Hoeveel?

Is de creatie een uniek stuk of zijn er een hele reeks van gemaakt? Een serie kan ook een waarde hebben, maar dan moet je ze wel allemaal of grotendeels in jouw bezit hebben. Dat is niet alleen vaak onmogelijk maar ook ontzettend duur. Een uniek stuk is dan natuurlijk weer onderhevig aan de kracht van vraag en aanbod.

3. Procédé?

Logischer wijs is het origineel meer waard dan een print, een genummerde ets, een giclée of een reproductie. Daarom is het niet onbelangrijk om over voldoende kennis te beschikken.

4. Periode

Hedendaagse kunst is een erg volatiele markt. Prijzen maken de gekste bokkensprongen en het is zeer moeilijk om een correcte marktinschatting te maken. Daardoor kan hedendaagse kunst net een zeer interessante investering zijn.

5. De totale portefeuille

Net zoals elke investering is ook een kunstinvestering op zijn best binnen een goed gedifferentieerde portefeuille. Je kan het jou niet permitteren om van één kunstenaar, periode of stroming afhankelijk te zijn. Populariteit is in kunstminnende kringen vaak een erg bepalende factor. Voor investeerders en beleggers staat dit gelijk met een oninschatbaar risico.

6. Niveau van het werk

Een naam opent niet altijd deuren, toch niet die in het hart van een verstandige kunstinvesteerder. Een ronkende naam staat niet per se synoniem voor kassa kassa. Je kan maar beter een goed werk van een minder bekende kunstenaar kopen dan een slecht werk van een wereldberoemde creatieveling.

7. Nieuwe markten, nieuwe kansen

De opkomst van groeilanden als India, Brazilië en nog vele andere openen ook op artistiek vlak nieuwe mogelijkheden. Rijke Indiërs kopen maar wat graag lokale topkunst. Inspelen op die groeimarkten kan voor jouw rendement op kunst een interessante opportuniteit betekenen. Maar opnieuw: doe de nodige kennis op en verricht voldoende research.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.