Investeren in kunst kan enkel met voldoende kennis en passie

Investeren in kunst is meer dan een schilderwerk kopen omdat het past bij de kleur van de muren. Investeren in kunst is ook zoveel meer dan een beeldhouwwerk aanschaffen omdat het de tuin wat meer reliëf geeft. Investeren in kunst is het kopen van kunst met de bedoeling er ooit afscheid van te nemen en liefst met een stevige meerprijs.

Een naturelle passie voor schilderkunst, beeldhouwkunst en kunst in het algemeen is een zeer goede basis voor een belegger. Wie plezier beleeft aan een belegging, kan dit al een halve overwinning noemen. Maar met die passie alleen boek je geen rendement. Jammer genoeg. Een investering in kunst vergt flexibiliteit en leergierigheid.

Zoek de kunst in de wereld op

Kunstinvesteerders houden de vinger aan de pols. Ze weten welke naam hot is en welke rijzende sterren weldra schitteren in de grootste musea en galerieën. Die kennis komt er niet van zelf. Een onderdompeling en een actieve passie scherpen hun kennis dagelijks aan. Regelmatige bezoeken aan musea en galerieën kunnen nieuwe inzichten bieden. Bovendien geven ze jou de kans om onderbelicht talent te ontdekken.

Gaandeweg bouw je ervaring op en dit komt jouw investeringen ten goede. Ontbreekt het jou nog aan expertise dan kan je een adviseur inschakelen. Andere investeerders wijzen vaak de weg maar ook galeriehouders kunnen jou daarbij helpen. De kunstwereld is een kleine wereld. Je vindt er ontzettend snel de weg. Aan een goede adviseur hangt echter een stevig prijskaartje. Wees daarvan bewust en bekijk of dit een gezond rendement in de weg staat.

Investeren in kunst biedt geen enkele garantie. De prijzen voor kunst zijn onderhevig aan prijsschommelingen die moeilijk te voorspellen zijn. De strategie die de meeste zekerheid biedt zien we terug op de aandelenmarkt: koop laag en verkoop hoog. Een artiest die vlot over de tongen gaat, die kan je vast al niet meer laag kopen. Je moet trachten de buzz voor te zijn. En dan komen we terug bij het eerste punt: marktkennis.

Lees meer: Investeren in kunst: hoe begin je eraan?

Interessante tips pik je overal op. Maar vooral in kunstgalerijen kom je in aanraking met nieuw werk. Daar bestaan ze trouwens ook voor. De exposities gaan met grote regelmaat door. Een andere optie is om te informeren bij een kunstenaar met naam en faam. Heeft hij leerlingen onder zijn hoede die veel goeds beloven? Nog een optie zijn de kunstacademiën. Heel wat studenten staan op de rand van de doorbraak maar kennen hun ins en outs in de (commerciële) kunstwereld nog niet.

Kosten gepaard met een kunstinvestering

Uiteindelijk vond je een kunstwerk met een grote potentiële meerwaarde, je ziet het werk graag en gelooft er sterk in? Dan stopt het werk voor jou als kunstinvesteerder nog niet. Je krijgt nog af te rekenen met een paar noodzakelijke kosten zoals de verzekering tegen beschadiging en/of diefstal.

Durf je het niet aan om het werk thuis te bewaren? Vertrouw je de hond, de kinderen of jouw partner niet? Dan kan je een werk in bewaring geven. De reden is niet het gevaar voor schade door een krabbende hond of kribbelende kinderen maar omgevingsfactoren zoals warmte, vochtigheid of licht.

En om jezelf te verzekeren dat het om het echte werk gaat, bescherm je je best door een authenticiteitcertificaat aan te vragen. Nog eens een flinke duit maar met het oog op een latere verkoop niet onverstandig.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.