Stripverhalen verzamelen kan renderen

In de Verenigde Staten is het normaal om in stripboeken (comics) te beleggen, en zelfs te handelen. Ook hier begint er steeds meer aandacht voor te komen, getuige de mooie veilingresultaten die behaald worden en het hoge rendement dat op bepaalde stripverhalen te behalen valt.

Strips verzamelen

We zijn opgegroeid met tijdschriften zoals Kuifje, Kiekeboe, de PEP en Robbedoes. En iedereen kent de strips van Suske en Wiske, Asterix of Guust. Velen van ons hebben thuis zelf strips in de boekenkast staan, vaak als aandenken aan de jeugd en om zo nu en dan stiekem te herlezen. Maar om nu in strips te beleggen? Dat is iets waar de meesten nog niet bij stil hebben gestaan. In heel België en Nederland samen wordt het aantal beleggers in stripboeken op zo’n 4000 geschat. Een te verwaarlozen groep of hele slimme mensen? Zien zij iets wat de meesten niet zien?

Lees meer8 redenen om te beleggen in comic books

Rendement stripverhalen

Wanneer we naar het rendement van stripverhalen kijken, lijkt dat vaak alleen van emotionele waarde. Tot je ziet dat een stripverhaal voor een paar duizend euro verkocht wordt op een veiling. Dat roept de vraag op:”Wat zou mijn verzameling waard zijn?”. Een tweede vraag is of je ze wel kwijt wilt, zelfs als ze iets opbrengen? Toch kan het geen kwaad eens naar de waarde van de stripboeken te kijken, want uit onderzoek van studenten van de universiteit van Groningen samen met Catawiki blijkt dat het rendement op stripverhalen over de laatste 30 jaar hoger ligt dan het rendement op aandelen of op goud. Het gemiddelde rendement op stripverhalen ligt op maar liefst 9,1%.

Lees meerToprendementen voor wie belegt in kunst

Strips kopen?

Dat betekent dat je meteen strips moet gaan kopen? Deze vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden met het cliché antwoord dat goed onderzoek vooraf gaat aan geld beleggen. Verzamel eerst informatie voor je geld belegt. De markt voor stripboeken is relatief klein qua aantal stuks, toch zijn er al wat verzamelaars actief. Met name strips uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn erg gewild, evenals eerste druk exemplaren. Om zo’n strip te verwerven zul je naar een speciaalzaak, een antiekwinkel of een veiling moeten. Die weten allen wat een strip waard is, dus is de kans klein om hier een rendabel beleggingsobject te verwerven. Daarnaast geldt dat de handel toch wel verschuift van de ene naar de andere strip. En dat opent natuurlijk opportuniteiten.

Beleggen in strips in enkele stappen. 

Stel jezelf de volgende vragen/bedenkingen vooraleer te investeren in strips:

  • Bepaal vooraf waarin je wilt beleggen. Hoe beter je een bepaalde strip of genre kent, hoe beter je de waarde ervan kan bepalen.
  • Welke stripverhalen staan momenteel in de belangstelling? De regel die hier geldt is dat hoe minder belangstelling hoe beter het koopje.
  • Wat is de gemiddelde prijs voor een strip? Neem eventueel contact op met een handelaar om ondersteuning te krijgen.
  • Ga je voor Belgische strips of ook voor buitenlandse?
  • Zorg dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Kijk regelmatig op veilingsites om te zien welke strips een goede prijs opleveren.
  • Hoeveel rendement op stripverhalen wil je behalen? En op welke termijn? Ervaring haalt het hier van het snelle gewin.

Nadat je dit allemaal hebt gedaan, kun je aan de slag. Bezoek stripbeurzen, rommelmarkten en stripwinkels en zoek heel bewust naar de oudere strips in goede staat. Losbladige strips leveren minder op. Een beleggingsobject koop je zeker niet voor 5 of 6 euro. Stripverhalen om in te investeren zijn duurder, omdat ze al waarde hebben. Zorg er voor dat je thuis een plek hebt waar de objecten goed beschermd kunnen worden opgeslagen. Bescherm de strip tegen ongedierte, kleine kinderen, vocht en direct zonlicht.

Lees meerWat als je wil beleggen in kunst

Groeit het aantal beleggingen, vergeet dan niet de strips te verzekeren als verzameling. Zo ontwikkel je een beleggingsportefeuille waarbij het rendement van de stripverhalen in de loop der jaren aardig kan toenemen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Ik heb een paar dozen oude stripboeken hoe bepaal ik de waarde als dit.per zet of stuk heb ook een aantal nummers 1 enkel welke zijn gewild mail mij bvdank

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.