Kakmachine legt uitvinders geen windeieren

Wie herinnert zich Wim Delvoye nog? De kunstenaar die levende varkens tatoeëerde en kak in plexiglas verkocht aan kunstverzamelaars. Wel nu, de wetenschappers die aan de basis van de Delvoyes kunstwerk ‘Cloaca’ mogen zich vandaag rijk rekenen. Hun onderneming is ettelijke miljoenen euro’s waard.

Wereldnieuws was het: Wim Delvoye had een machine uitgevonden die het natuurlijk verteringsproces van de mens reproduceerde. Etenswaren gingen er langs de ene kant en excrementen kwamen er langs de andere kant weer uit. Delvoye liet de uitwerpselen in plexiglas kapselen en verkocht die voor veel geld aan kunstliefhebbers- en handelaars.

De mosterd voor zijn kakmachine haalde hij bij Prodigest. Een bedrijf opgericht onder de auspiciën van de Gentse universiteit. Hoogleraar Willy Verstraete en zijn twee vennoten Massimo Marzorati en Sam Possemiers bootsten met Prodigest het menselijk verteringsstelsel na binnen een laboratorium. Heel wat voedings- en farmabedrijven maken dankbaar gebruik van het model. En dat model en bedrijf is nu geld waard, veel geld.

De waarde van Prodigest wordt werd onthuld in het Staatsblad. De website De Rijkste Belgen van journalist Ludwig Verduyn snorde de cijfers op. Prodigest heeft een waarde van 16,5 miljoen euro en maakt de drie vennoten multimiljonair. Verstraetes aandeel wordt geschat op 4,1 miljoen euro, de twee andere vennoten bezitten elk 6,2 miljoen euro.

En hoe vergaat het Wim Delvoye?

Turbulent, zo kan je het op z’n minst noemen. Hij is in een rechtzaak verwikkeld en werd in eerste aanleg al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens smaad en bedreiging aan een politieagent. Maar nog schuwt hij de controversie niet.

In tussentijd kocht hij een Iraans paleis in Kasha, op zo’n 200 kilometer van Teheran. En vindt er naar eigen zeggen een grotere vrijheid dan in België.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.