Is beleggen in antieke meubelen nog lucratief?

De antiekmarkt oefent nog altijd een sterke aantrekkingskracht uit op kleine beleggers. Met een minimum aan kapitaal kan je soms mooie rendementen halen. Vaak ook onverwachtse rendementen. Maar is het anno 2016 nog altijd interessant om geld te investeren in meubelen van misschien wel honderd jaar oud?

Oude meubelen maken vaak deel uit van een erfenis. Als erfgenaam word je bijna opgezadeld met wat grote lijvige stukken waarvan je niet weet wat je ermee aan moet. En toch kunnen die zware, oude meubelen heel wat geld waard zijn. Let wel, het is niet omdat een stuk oud is, dat het ook meteen antiek is. Doorgaans wordt een stuk pas antiek wanneer het van voor 1830 dateert.

Waardebepaling van antieken meubelen

De waarde van de antieken meubelen is niet zo eenvoudig vast te stellen. Vanzelfsprekend is een goede bewaring van groot belang. Een stuk dat goed onderhouden wordt en dus nog in een behoorlijke staat verkeert, zal een pak meer waard zijn dan een gelijkaardig belabberd meubel. Net zoals bij elke investering is ook de zeldzaamheid een belangrijke factor. Voort zijn ook het atelier, de kunstenaar of ambachtsman, het land, de streek enzovoort van belang bij een correcte waardebepaling.

Met antiek kan je zowat overal terecht. Je kan het online proberen te slijten via veilingsites of particuliere verkoopsites. Wanneer je voor deze optie kiest, houdt geen enkele expert jouw handje vast. Ook de prijs moet je dus zelfstandig proberen in te schatten. De kans dat je te weinig vraagt, is dus reëel. Je kan ook naar een antiquair trekken. Elke antiquair heeft zijn of haar specialiteit. Het loont zeker de moeite om op voorhand een antiquair te zoeken die kaas heeft gegeven van jouw type meubelen. Ben je ervan overtuigd dat je een heel kostbaar stuk in jouw bezit hebt? Klop dan zeker aan bij een veilinghuis.

Lees meer: Beleggen in antiek: interessant of niet?

De antiek index

De vraag blijft echter of het nog interessant is om te investeren in antieke meubelen? Volgens de Antique Collectors’ Club’s Annual Furniture Index, een index die sinds 1968 wordt bijgehouden, is het sinds 2002 elk jaar wat minder interessant geworden. In 2009 daalde de index met 7%, in 2010 met 8%, in 2013 met 6% en in 2015 met 4% ten opzicht van vorig jaar. Vooral de vraag naar antieke eik en antieke landelijke meubelen neemt duidelijk af.

In 2016 kwam de laatste index uit. John Andrews besliste op de leeftijd van 80 jaar om zijn jaarlijkse doorlichting van de antieke meubelen na 48 jaar stop te zetten. Deze laatste index liet zelfs een daling optekenen

30 jaar geleden waren antieke meubelen echter spotgoedkoop. Wie toen zijn slag kon slaan, kan daar vandaag wel eens de vruchten van plukken. Een victoriaans bureau, gekocht voor 1600 frank (40 euro) in 1968 is nu makkelijk meer dan 4.000 euro waard.

Wat telt voor beleggen in aandelen, telt net zozeer voor het beleggen in antieke meubelen. Jouw eerste investering, moet er een zijn in kennis. Hoe meer je weet over een bepaalde markt, hoe makkelijk het wordt om er de opportuniteiten te leren kennen. Leg je dus toe op de eigenaardigheden van meubelen van voor 1830, ontdek pareltjes en realiseer zo een meerwaarde. Want wie gelooft in de heropleving van de antiekmarkt kan momenteel koopjes doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.