Kunst als alternatieve belegging, het klinkt misschien interessant als je hoort welke bedragen op veilingen voor sommige kunstwerken betaald worden. Of het verhaal van het zeldzame werk dat op een rommelmarkt of een zolder wordt gevonden. En ineens heel veel waard blijkt te zijn. Het is een dankbaar onderwerp in tv-programma’s. Kunstwerken die voor weinig geld ooit zijn aangeschaft en uiteindelijk tegen een mooie winst verkocht worden. Is het investeren in kunst wel zo lucratief als het lijkt? Of is het een vorm van investeren waarbij de geluksfactor de belangrijkste rol speelt?
Een voordeel van de kunstmarkt is dat deze veel minder aan crisissen en kredieten onderhevig is dan de financiële markt. Ook is de Europese kunstmarkt minder aan schommelingen onderhevig dan de Amerikaanse markt, waar dure kunstwerken door modieuze grillen van de ene op de andere dag ineens waardeloos worden. De totale markt groeit echter nog steeds fors, wat de mogelijkheden omtrent investeren in kunst doet toenemen.
Lees meer: Wat als je wilt beleggen in kunst?
Schilderkunst
Het grootste onderdeel van de kunstmarkt is nog steeds de schilderkunst. Het is vrijwel altijd een schilderij dat het nieuws haalt wanneer het voor een enorm bedrag van eigenaar wisselt. Dit gedeelte van de kunstmarkt is echter voorbehouden aan een kleine groep van zeer vermogende beleggers, degenen met een kleinere beurs zullen een andere strategie moeten ontwikkelen om investeren in kunst tot een succes te smeden.
Kennis van zaken
Scholing en een goede kennis van zaken is onmisbaar voor wie zich met goed gevolg wil toeleggen op het investeren in schilderijen en andere kunstobjecten. Is men naast een belegger ook een kunstliefhebber, dan ontwikkelt deze benodigde kennis zich uiteraard op een meer natuurlijke wijze. Maar naast de kennis over kunstenaars en de stromingen waarin ze actief zijn, zal men zich ook moeten verdiepen in hoe de kunstmarkt zelf in elkaar zit. In tegenstelling tot de financiële markt is de kunstmarkt een stuk lastiger om te doorgronden, omdat het vooral privétransacties betreft. Een beginnend belegger ziet zich geconfronteerd met veilinghuizen, kunsttransport en verzekeringen. Deze factoren brengen per transactie veel hogere kosten met zich mee dan bij een klassieke financiële belegging. Hierdoor lijkt een investering op het eerste gezicht erg interessant, maar later toch flink tegen kan vallen.
Lees meer: Met deze tips kan iedereen succesvol investeren in kunst
Specialiseren is de kunst
Wie niet te al te hoge investeringen wil doen, kan zich ook op een andere kunstvorm richten dan de traditionele schilderkunst. Een specialisatie in een bepaald facet van de kunstmarkt is makkelijker te overzien dan te investeren over de gehele breedte van de markt? Wat bijna ondoenlijk is gezien de benodigde hoeveelheid kennis die daarvoor vereist is.
Heb je eenmaal besloten in een bepaalde soort kunst te investeren? Dan is het raadzaam om behalve het vergroten van je kennis, ook een netwerk op te bouwen met kunstenaars die in je gekozen kunstvorm werkzaam zijn. Wie immers dicht bij het vuur zit, kan snel zijn slag slaan wanneer het werk van een bepaalde kunstenaar in waarde begint te stijgen.
Lees meer: Toprendementen voor belegt in kunst
Zoals met veel vormen van alternatief beleggen, heb je een extra voordeel als je gekozen beleggingsvorm tegelijkertijd ook je liefhebberij is. Dit zal wat kunst betreft vrijwel altijd het geval zijn. Omdat het zo moeilijk is te bepalen welke kunst in de toekomst in waarde zal stijgen, is het aan te raden je te richten op een kunstvorm die past bij je eigen smaak. Wie actief handelt, kan zich verheugen op een wisselende collectie mooie kunstwerken in eigen huis. Misschien is dat nog wel het belangrijkste rendement op het investeren in kunst, elk moment dat je geniet van het kijken naar je nieuwe aankoop!