Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Kunst/Antiek

Beleggen en investeren in antiek: loont het om jouw centen te investeren in kunst? Of is antiek interessanter? Neem kunst niet té serieus want ook stripverhalen kunnen interessante investeringen zijn. En wat met antieke meubelen?

Wie herinnert zich Wim Delvoye nog? De kunstenaar die levende varkens tatoeëerde en kak in plexiglas verkocht aan kunstverzamelaars. Wel nu, de wetenschappers die aan de basis van de Delvoyes kunstwerk ‘Cloaca’ mogen zich vandaag rijk rekenen. Hun onderneming is ettelijke miljoenen euro’s waard.

Investeren in kunst is meer dan een schilderwerk kopen omdat het past bij de kleur van de muren. Investeren in kunst is ook zoveel meer dan een beeldhouwwerk aanschaffen omdat het de tuin wat meer reliëf geeft. Investeren in kunst is het kopen van kunst met de bedoeling er ooit afscheid van te nemen en liefst met een stevige meerprijs.

300 miljoen dollar voor Interchange van Willem de Kooning! Wie zegt u? Als de naam geen belletje doet rinkelen, dan ben je vast niet vertrouwd met investeren in kunst. Dit schilderij is het duurste aller tijden, gekocht door de oprichter van het Citadel hedgefonds. Kocht de man het omdat hij het mooiste schilderij ter wereld vond? Alle rijken investeren in kunst met maar één doel: rendement!

Beleggen in kunst, genieten van de pracht én nog eens lekkere rendementen opstrijken. Dat is wat heel wat grote maar ook kleine investeerders steeds vaker doen. In de laatste 40 jaar lieten heel wat kunstliefhebbers annex investeerders monsterrendementen op tekenen. Hoeft ook niet te verbazen als je ziet wat neergeteld wordt voor moderne en klassieke werken.

De antiekmarkt oefent nog altijd een sterke aantrekkingskracht uit op kleine beleggers. Met een minimum aan kapitaal kan je soms mooie rendementen halen. Vaak ook onverwachtse rendementen. Maar is het anno 2016 nog altijd interessant om geld te investeren in meubelen van misschien wel honderd jaar oud?

In de Verenigde Staten is het normaal om in stripboeken (comics) te beleggen, en zelfs te handelen. Ook hier begint er steeds meer aandacht voor te komen, getuige de mooie veilingresultaten die behaald worden en het hoge rendement dat op bepaalde stripverhalen te behalen valt.

Kunst als alternatieve belegging, het klinkt misschien interessant als je hoort welke bedragen op veilingen voor sommige kunstwerken betaald worden. Of het verhaal van het zeldzame werk dat op een rommelmarkt of zolder wordt gevonden en ineens heel veel waard blijkt te zijn. Het is een dankbaar onderwerp in tv-programma's, kunstwerken die voor weinig geld ooit zijn aangeschaft en uiteindelijk tegen een enorme winst verkocht worden. Is het investeren in kunst wel zo lucratief als het lijkt? Of is het een vorm van beleggen waarbij de geluksfactor de belangrijkste rol speelt?

Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: heb nooit de illusie dat aankopen van antiek of kunst een “goede” belegging is!  In tijden van slechte rentekoersen kiezen echter meer mensen voor beleggen in de antiek- of kunstsector.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden