Beleggen in duiven, legoblokjes, oldtimers en strips

Beleggers zijn uiteraard gefocust op aandelen en obligaties, op de ups en downs van de economie en op grondstoffen en goud. Maar er zijn nog tal van andere zaken waarin je kan beleggen en die je en heel mooi rendement kunnen opleveren. We zetten er vier op een rij: beleggen in duiven, Legoblokjes, oldtimers en strips.

Duiven

Volgens de duivenveilingsite Pigeon Paradise gaat er steeds meer geld om in de duivensport. Wie een topduif op de kop kan tikken en de jongen van die duif dan verkoopt, zit volgens specialisten gebeiteld. Wie 10.000 euro investeert in een mannelijke duif, die heel veel jongen kan maken, verdient na een jaar zijn inleg terug want een gezond jong levert ongeveer 10 procent van de prijs van een vader- of moederduif op. Maar daarna kan je nog zes jaar jongen verkopen.

Vooral de Chinezen zijn gek op duiven. Enkele jaren geleden is er één verkocht voor 400.000 euro en volgens Pigeon Paradise zal het niet lang meer duren eer ergens iemand 1 miljoen euro voor een duif betaalt. Wat Neymar heeft veroorzaakt in de voetbalwereld kan ook in de duivensector gebeuren.

Strips

Strips zijn enorm gegeerd. Zeker in tijden van onzekerheid zoals nu met een grote hang naar nostalgie. Volgens mensen uit de stripwereld verdubbelt een goede collectie stripverhalen om de vijf jaar in waarde. Dat cijfer werd bevestigd door een studie van de universiteit van Groningen. Die berekende dat bijzondere edities van de Nederlandstalige strips de afgelopen 30 jaar met 9,1 procent per jaar in waarde stegen.

Een miljoen dollar betalen, zoals in de Verenigde Staten gebeurde voor de eerste Spiderman strip, is hier nog niet aan de orde, waar wie een aantal zeldzame exemplaren of originele schetsen van bekende tekenaars kan kopen in goede staat, kan daar enkele jaren later een flinke winst mee opstrijken.

Lees meer: Stripverhalen verzamelen kan renderen

Oldtimers

De Britse negentiende-eeuwse romantische dichter John Keats wist het al: “ thing of beauty is a joy forever”. Dat geldt ook voor oude wagens. Oude modellen van pakweg Maserati, Ferrari en Aston Martin kunnen snel in waarde stijgen, zeker als je ze ook effectief gebruikt en er bijvoorbeeld mee meedoet aan bepaalde evenementen. Volgens specialisten is het mogelijk al met 10.000 euro een auto te kopen die als oldtimer kan worden gecatalogeerd.

Een beetje opknapwerk kan volstaan om daar al na enkele jaren een rendement op te halen van 30%. Maar als oldtimers al veel waard zijn, kan die waarde nog veel meer stijgen. Schaarse en exclusieve modellen blijven altijd in waarde stijgen. En zeker als de markt voor oldtimers in China, waar ze momenteel nog verboden zijn, zal opengaan. Dan mag verwacht worden dat de gekste prijzen zullen worden betaald.

Lees meer: Investeren in oldtimers: wanneer oud goud wordt

LEGOblokken

Legoblokken zijn de laatste tijd erg in bij verzamelaars die kicken op originele en ongeopende bouwdozen. Het veilinghuis Catawiki veilde recent de doos van de Millennium Falcon uit Star Wars die tien jaar geleden in de winkel 399 euro kostte voor liefst 5.000 euro. Grotere sets die dateren van het begin van de jaren 2000 en toen voor 90 euro in de speelgoedwinkel of het warenhuis over de toonbank gingen, zijn in de ogen van echte verzamelfans inmiddels 1.500 of 1.600 euro waard.

Lees meer: Beleggen in LEGO, het klikt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.