Investeringstips voor jongeren

Onze generatie kan alle hulp gebruiken. We erven een record aan schulden en een inflatie die als een zwaard van Damocles boven onze hoofden hangt. De kosten voor een comfortabel leven lopen op. Maar al deze problemen kunnen geen excuus vormen om te investeren. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor jouw welvaren. We zetten 19 investeringstips voor jongeren op een rijtje die jou kunnen helpen.

1. Je hebt de tijd aan jouw kant

Meteen de belangrijkste van alle investeringstips voor jongeren. Het leuke aan jong zijn is dat je nog heel wat jaren te gaan hebt. Het grootste voordeel van investeren op jonge leeftijd is de samengestelde intrest. De samengestelde interest is als een sneeuwbal die je van de heuvel duwt. Van kleine bal die amper rolt tot een niet te stoppen lawine.

Lees meer: De kracht van samengestelde interest

2. Het gaat niet om winnen

Je zal misschien verrast opkijken maar succesvol investeren draait meer rond het vermijden van grote verlies dan om het boeken van grote winsten. Maar het is zo! De beste investeerders zoeken de grenzen op.

3. Schulden zijn dom

Mark Cuban, een bekende miljardair, zegt dat de snelste weg om rijk te worden uit de schulden geraken is. En hij heeft gelijk! Vraag je aan miljonairs hoe ze rijk werden, dan is de kans klein dat ze afkomen met kredietkaarten en andere.

Lees meer: 10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

4. Verdedig jezelf

Niemand zal jouw investering verzekeren. Dat moet je zelf doen. Zeker op de aandelenmarkt is het elk voor zich. Niemand besteed tijd aan jouw portefeuille, verwacht dus geen uitgestoken handen. Daarom is het belangrijk om zelf na te denken onder andere hoe je jouw verliezen kan beperken en jouw winst maximaliseren.

5. Tijd heelt alle wonden

Dit hangt nauw samen met het eerste punt. Markten schommelen al decennia lang maar op lange termijn komt elke markt een dip te boven. Langetermijnbeleggingen zijn niet onderhevig aan de gekke dagdagelijkse bokkensprongen.

Lees meer: Wat doen bij een beurscrash: haal diep adem en doe niets!

6. Vijand nummer 1: de inflatie

We kampen vandaag wel met meer economische uitdagingen maar inflatie schiet toch de hoofdvogel op. De voortdurende stijging van prijze is een gigantische uitdaging voor de nabije toekomst. Als je geen geld investeert, word je armer met de dag.

7. Aandelen boven obligaties maar vergeet de obligaties niet

Over lange termijn zijn aandelen een betere investering dan obligaties. Maar voor 20-jarigen met een lange beleggingshorizon zijn aandelen het meest aangewezen.

Lees meer: Waarom is beleggen in obligaties populair?

8. Cash is koning

Voor wie echt rijk wil worden, is investeren maar 1 kant van het verhaal. Minstens zo belangrijk is hard werken om jouw inkomen te verhogen. Geld maakt geld. Enkel hard werken maakt van jou nog geen miljonair net zomin je rijk wordt door enkel en alleen maar jouw weinige centen te investeren.

9. Jouw hypotheek is geen investering

Dit is een algemene misvatting. Heel veel slimme mensen denken dat hun huis een investering is. Ze zien de waarde van hun huis stijgen en denken dat dit hen rijk maakt. Sommige zien de stijgende huizenprijs zelfs als een reden om meer schulden aan te gaan. Ze veronderstellen dat de waarde van hun huis zal blijven stijgen.

Bij vastgoedcrashes vallen heel wat slachtoffers. Het is namelijk niet enkel jouw huis dat aan waarde wint maar de hele markt/sector/regio/… Dus verkoop je jouw huis aan een hoge prijs, dan zal je een nieuw onderkomen moeten vinden dat ondertussen ook toenam in waarde.

Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?

10. Geloof niet zomaar iedereen

Hopelijk is dit een vanzelfsprekende tip. De financiële markten worden niet bevolkt door mensen met de beste bedoelingen. Vergeet niet dat ze bovenal de bedoeling hebben om jou wat te verkopen. Dus enige achterdocht is op z’n plaats.

11. Vind wijsheid in boeken

De beste boeken over beleggen en investeren zijn oude boeken. Wijze knarren penden de fundamenten jaren geleden al neer. Een overzicht van de interessantste boeken over beleggen vind je hier terug.

Lees meer: Boeken over beleggen die je absoluut niet mag missen

12. Respecteer de geschiedenis want alles komt terug

Lees verhalen over oude beschavingen of de val van keizerrijken. Je kan er heel wat uit leren. De mens is zo voorspelbaar. Menselijke relaties zijn onveranderd doorheen de tijd. Ook de interpersoonlijke emoties bleven net dezelfde. Wat is het verschil tussen de tulpenbubbel en de internetzeepbel? 400 jaar verschil en amper wat geleerd.

13. Je koopt een deel van een onderneming, geen aandeel

De aandelenmarkt is precies een spel geworden. Een deel van een onderneming koop je, na een lange studieronde, en verkoop je pas na een uitvoerige analyse. Aandelen koop en verkoop je dan weer na het bekijken van een (korte) analyse die vaak gepaard gaat met heel wat emotionele beïnvloeding.

14. Jouw beste vriend? Een stevig dividend

Dividenden zijn het neusje van de zalm in de investeringswereld. Dit is hoe jij als investeerder betaald wordt. Vergelijk het met de vastgoedwereld. Je kan een huis kopen, renoveren en opnieuw verkopen. Je casht eenmalig met een kleine inspanning. Ook kan je een huis kopen, renoveren en verhuren. Op die manier bouw je een inkomensstroom op. Dividenden zijn winnaars op de lange termijn.

Lees meer: Welk type dividend is voor jou?

15. Kijk verder dan jouw neus lang is

De meest evidente aandelen, de big caps, leveren niet altijd de beste rendementen. De pareltjes op de markt, die liggen niet de handen. Dus opteer niet steeds weer voor de Apple’s en steraandelen op de financiële markten. Durf ook wat dieper te graven.

16. Geld verliezen is pijnlijk maar beperk de pijn

Wie de helft van zijn investering verliest, moet al een rendement van 100 procent halen om break even te draaien. Zo werken de getallen nu eenmaal. Misschien moet je het wel eens meemaken om volledig te begrijpen.

Lees meer: Meer winst op de beurs? Beperk jouw verliezen

17. Dé gouden combinatie bestaat niet

Stop met de heilige graal te zoeken op de markt. Die is er niet en zal er ook nooit zijn. Alle variabelen zorgen ervoor dat beleggen en investeren een intensief proces is waarin je telkens opnieuw moet analyseren en evalueren.

18. Spaar en geef niet uit

Met sparen bedoelen we, geld verzamelen in interessante producten en niet een kous onder de matras. Onnodige uitgaves zijn de vijand van een stevige beleggingsportefeuille. Wie zijn financiële vrijheid nastreeft moet de knip durven zetten op impulsaankopen.

Lees meer: 8 financiële lessen voor jonge volwassenen

19. Met discipline raak je verder dan met talent

En de allerlaatste investeringstip voor jongeren. De aandelenmarkt is voor iedereen gelijk. Knap gezicht of atletisch lichaam: maakt niks uit. Wie dezelfde aandelen bezit, zit in hetzelfde schuitje. Succes boeken doe je dankzij een stevige brok discipline.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.