Investeren in designerkledij

Milaan, New York, Parijs: walhalla’s voor modeliefhebbers maar evenzeer voor investeerders. Maar ook voor occasionele beleggers zijn er heel wat mogelijkheden. Tip voor de dames die binnenkort een kleedje van pakweg Marc Jacobs willen kopen (kostprijs: een gemiddeld maandloon) voortaan noem je zon in investering in designerkledij gewoon een “investment purchase”. Dames én heren: let goed op!

In tijden van crisis sloeg men je rond de oren met de term “investment purchase”. Vooral in de glossy modebladen kreeg je de Engelse term te pas en te onpas te horen. Die “investeringsaankoopstaat eenvoudigweg voor een duur modeartikel zoals een investeren in een kasjmieren pull of een lederen tas van bekende designers. Het zijn tijdloze en discrete stukken, die je makkelijk van de hand kan doen. Uiteraard vaak pas nadat de eerste eigenaar er zelf genot van heeft gehad.

Klassevolle rendementen

In elk geval behouden de topstukken van designers hun waarde en in enkele gevallen stegen ze meer dan behoorlijk. Luxeproducten, ondanks een periode van recessie, klommen ongeveer 3% in waarde. Sommige zeer bekende merken zoals Hermès en Louis Vuitton haalden zelfs een meeropbrengst van 6%. Vintage designerontwerpen gaan echter momenteel door hun dak en laten moderne modebeleggingen ver achter zich. Met marktwaarden die jaarlijks tussen de 20 en 30 procent stijgen, blijkt investeren in vintage designerkledij een absolute topbelegging.

Highend haute couture uit het begin van de vorige eeuw tot diep in de jaren 90 kent een heuse boom. Deze investeringsmarkt is relatief nieuw en zeer beperkt hoewel er sprake is van een globale interesse. Zo werd in 2014 een zwart jurkje verkocht voor maar liefst 9.000 pond. De jurk dateert uit 1924 en is een creatie van Chanel. Het modehuis probeerde het in 2015 al tevergeefs terug te kopen voor maar liefst het dubbele van de prijs.

Lees meer: Waarom je beter in Chanel handtas kan investeren dan in vastgoed

De naam en daaraan gekoppeld de faam van het modehuis spelen uiteraard een prominente rol in de inschatting van de marktwaarde. Zo staan Givenchy, Yves Saint Laurent, Dior, Biba, Courrèges en Cardin in de spotlight bij zowel beleggers en modeaficionado’s. Niet te verwonderen dat enkele van de duurste aankopen op hun naam staan.

Een andere factor die de waarde bepaalt, is de discretie. Hoe discreter en soberder een stuk is gemaakt, hoe geliefder bij investeerders. Dergelijke stukken wisselen namelijk net iets eenvoudiger van eigenaar. Dus enerzijds moet het stuk stammen uit een bekende collectie maar anderzijds mag er bijna niks daar op wijzen. Schreeuwerige opdrukken en nadrukkelijk aanwezige logo’s, het is een no go voor wie zich aan een investering in designerkledij waagt.

Zeg niet handtas tegen een Hermès tas

Ook in de wereld van de highend fashion geldt het mechanisme van vraag en aanbod. Wie dit perfect begrijpt is Hermès. Hermès handtassen zijn het uithangbord van het Franse modehuis. Vooral de Kelly- en Birkin tassen hebben een iconische status verworven. Hermès bracht echter ook heel wat limited editions op de markt. Deze tassen halen momenteel hallucinante prijzen: 20.000 euro voor een handtas is niet langer een uitzondering.

Hermes Ostrich Birkin
Hermes Ostrich Birkin

Helemaal gek wordt het pas wanneer blijkt dat een designerjurk ooit nog gedragen werd door een heuse beroemdheid. Voeg gerust een nulletje aan de prijs toe wanneer er een foto opduikt met Audrey Hepburn in jouw kleedje.

Het hoeft echter niet altijd zo duur te zijn. Doordat de markt nog behoorlijk nieuw is, zijn er heel wat vintage modeontwerpers waarvan je ondergewaardeerde stukken vindt. Een getraind modeoog en een klein budget kunnen wonderen doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.