Yoda leert jou investeren

You want to know the difference between a master and a beginner? The master has failed more times than the beginner has ever tried!  – Dat zijn de woorden van Yoda, de groene Jedimeester en de intelligentste Jedi ooit. Euh, excuseer? We hebben het over een fictief personage uit Star Wars. Bizar genoeg zijn de wijsheden van Yoda perfect toepasbaar op de financiële markten van vandaag. Enkele voorbeelden.

Ooit er al eens van gedroomd om zelf een Jedimeester te worden? En gebruik te maken van de The Force om te heersen over de aandelenmarkt? Wel, dit is jouw kans! Gewapend met een balans in de ene hand en een lichtsabel in de andere. De weg wordt niet makkelijk, maar niets met een echt waarde is ooit makkelijk. In deze economische onzekere tijden zijn er weinig zaken zo kostbaar als een goede financiële toekomst.

Laat je niet leiden door verkeerde informatie en angst

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering – Yoda

Of we er ons al dan niet van bewust zijn, we hebben allemaal vooroordelen over de investeringswereld. Ideeën die waarschijnlijk voortkomen uit films, TV shows, en stukjes nieuws die we her en der oppikken. Uiteindelijk blijven we achter met een wazige indruk, vastbaar voor heel wat interpretatie en een ondoordringbare jungle van getallen en vakjargon.

Wel, vergeet alles wat je denkt te weten.

Als je wat nieuws wil leren, moet je al eens met een schone lei durven starten. Je denkt vast dat beleggen en investeren iets is waar “anderen” goed in zijn. Die anderen zijn dan financiële of economische profielen, of CEO’s en hoge piefen van bedrijven: kortom intelligente mensen die er in slaagden om de code te kraken. Vergeet het!

Dat zijn allemaal illusies die jou weerhouden van wat je best ook wel kan. Eenvoudig is de sleutel, zoals zo vaak. Zoek termen die je niet helemaal begrijpt op, en je bent al een heel stuk wijzer.

Vermijd de Dark Side

Named must your fear be before banish it you can – Yoda

Yoda mag dan al een intelligent wezen zijn, aan zijn Engels is er nog wat werk. Het komt erop neer dat je goeroes die woekerwinsten op korte termijn beloven maar beter kan negeren. Cowboys vind je overal en ze zijn niet moeilijk te herkennen. Honderd euro worden na een nachtje slapen niet zomaar omgetoverd in een klein fortuin. Je kent iemand die het anders beweerd? Pas maar op!

De ondoorgrondelijke wegen van The Force

Luke: “I can’t believe it!” — Yoda: “That’s why you fail”

Een gezonde investering vraagt discipline en goede gewoontes. En met goede gewoontes verdwijnt de schrik. De getallen en het vakjargon schrikken velen af. En met een klein beetje oefenen, krijg je alles nochtans makkelijk onder knie.

Toewijding en doorzettingsvermogen

A goal without a plan is useless. A good guide will tell you set your goals first and foremost – Yoda

Elk nieuwe proces wat je wil aanleren, kost tijd en moeite. Een goede bron van informatie moet je voortdurend in vraag stellen. Verwacht je aan een stevige portie falen en frustratie. Maar sta er ook eens bij stil hoeveel tijd je neemt voor je wat koopt. Hoe lang doe je er over om de juiste wagen, koelkast of laptop te vinden? Investeren is net hetzelfde. En verwar info van anderen niet met eigen research. Het is tenslotte je eigen verantwoordelijkheid of jouw investering kans op slagen maakt.

Doen of niet doen

Research, patience, realism, planning all of these will guide you in the way of the force

Als je de moeite gedaan hebt om tot hier te lezen, dan is je interesse oprecht. Juist? Dan besef onderhand wel dat discipline en verandering een deel van het antwoord zijn. Je zou hier niet zijn mocht geld ongelimiteerd voor handen zijn. Zo wordt het spel jammer genoeg niet gespeeld. Het gaat erom om jouw financiële bronnen te maximaliseren en uit te zoeken hoe je ze op een zo goed mogelijke manier kan inzetten. En dan weet je dat je opofferingen zal moeten maken.

Het goede nieuws is dat door die opofferingen, nieuwe kansen ontstaan. De moeilijkheid ligt er in om afscheid te nemen van oude gewoontes. Mensen zoeken altijd comfort in situaties die ze kennen en spartelen wat tegen bij (grote) veranderingen. Zet schroom en schrik aan de kant, en wees schrander!

May the Force be with you!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.