5 basistips voor investeerders in bedrijven

Wie niets doet met zijn geld zal niet moeten verwachten dat zijn kapitaal groeit. Meer dan ooit is het belangrijk geworden om te investeren om je spaarrekening te zien groeien. Maar voor een beginnende investeerder kan de angst om geld te verliezen groot zijn. We geven je dus vlug enkele tips waarop je moet letten als je op een goede manier wil investeren.

 1. Investeren in bedrijven

Investeren doe je vaak met de bedoeling om je rijkdom te vergroten of om een appeltje voor de dorst te hebben in de toekomst. Wie op lange termijn dus wil gaan investeren kan er voor kiezen om te geld te steken in een bedrijf. Nu, ieder bedrijf is natuurlijk niet succesvol, maar hoe kies je er wel de succesvolle uit? Het bedrijf moet een goed team en een uitstekend businessplan hebben. De eerste jaren kunnen best fragiel zijn. Probeer een bedrijf daarom zo goed mogelijk te monitoren. Door voldoende informatie te sprokkelen, kan je een adequate inschatting maken. Belangrijk is dus om geen kat in een zak te kopen.

Investeer ook nooit in een aandeel. Aandelen fluctueren en zonder kennis van het onderliggende bedrijf ben je eigenlijk aan het gokken. De sector, de concurrenten, de innovaties,… allemaal aspecten die het succes van jouw investering mee bepalen.

Lees meer: Hoe je kan investeren in startups en geld verdienen

2. Schat de nummers goed in

Als een bepaald bedrijf, aandeel of andere investering te goed lijkt te zijn om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Malafide brokers durven al eens goochelen met monsterrendementen. Argwaan is dan op zijn plaats. Overweeg ook elke beslissing die je neemt. Ga daarvoor af op cijfers en laat het buikgevoel voor wat het is.

Stel de verwachtingen ook bij volgens jouw beschikbaar kapitaal en het risico. Risicoloos rijk worden met een habbekrats: vergeet het!

3. Pensioenplannen

Als je investeert om later een appeltje voor de dorst te hebben wanneer je op pensioen gaat, dan is dit een uitstekende optie. Investeer in een degelijk pensioenplan en x-aantal jaar later heb je een mooi kapitaal opgebouwd om van je pensioen te genieten. Hoe dicht of hoe ver je verwijdert bent van jouw pensioen, zal in grote mate jouw risicoprofiel gaan bepalen. Een jonge investeerder kan best wel wat risico verdragen zonder zijn of haar financiële toekomst in gevaar te brengen.

4. Automatische investeringen

Automatische investeringen kunnen je helpen je financiële doel te bereiken zonder rekening te moeten houden met een hoge of lage markt. Met een automatische investering stel je op voorhand de bedragen en de tijdstippen vast van de investeringen. Je kunt deze maandelijks uitvoeren, per kwartaal of per jaar. Om de frequentie en de grootte van dergelijke investeringen te bepalen overleg je beter eerst met een financieel adviseur.

5. Investeer in beginnende bedrijven

Een beginnende ondernemer moet even toegewijd zijn als zijn personeel die de zaak zullen werken in het bedrijf. Investeer je geld in een ondernemer met integriteit, in iemand die weet met wat hij bezig is om jezelf te verzekeren van een goede investering. Een startup is immers een bedrijf die blijft groeien in de toekomst. Zo blijft ook je investering en dus je kapitaal groeien.

(Bron: inc.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.