Investeren in water is broodnodig

Water of “het blauwe goud” is een schaars goed aan het worden. De belangstelling voor water neemt bij wetenschappers en beleggers jaar over jaar toe. Beleggen in water is meer dan een grondstoffenbelegging. Investeren in water wordt een levensnoodzakelijke must.

Water en dan vooral drinkwater is een beperkt goed. Amper 1% van alle water is van nature drinkbaar. In principe is het 2,5% maar het merendeel vind je vooral op de polen. De overige 97% is zout water en zonder een (complex) ingrijpen niet drinkbaar voor de mens. Op globale schaal kan je dus stellen dat het aanbod ongeveer gelijk blijft (hoewel er zich voorzichtig enkele alternatieven beginnen aanbieden).

Toenemende vraag naar water

De vraag naar drinkwater neemt anderzijds elk jaar toe. Meer welvaart, groeiende industrialisatie en een grotere populatie zetten het drinkwater onder druk. An sich wijkt dit dus niet af van elk ander grondstoffenverhaal waar de markt van vraag en aanbod speelt. Vele delen van de wereld, zoals China, Egypte, India, Israël, Pakistan, Mexico, delen van Afrika en de Verenigde Staten, kampten de jongste maanden met een acuut tekort aan drinkbaar water. Voor andere grondstoffen is er soms een alternatief, maar voor drinkwater is er geen plan b.

Lees meer4 langetermijntrends voor beleggers

Water is big business

De grootste speler op de markt van de watervoorziening is het Franse Veolia Water (oorspronkelijke naam Générale des Eaux). Veolia voorziet wereldwijd ongeveer 95 miljoen mensen van drinkwater. Een tweede grote tak is het afvalwaterbeleid. Op meer dan 3000 plaatsen in de wereld verzamelt Veolia water om het vervolgens te behandelen en op te schonen. Met een omzet van 30 miljard euro, waarvan ongeveer 40% uit de waterdivisie, heeft dit bedrijf een groot belang in de wereldwijde voorziening van water. En dat blijft niet zonder succes. Op de Parijse beurs CAC40 haalt het aandeel recordhoogtes.

Lees meerSuperrijken als Bill Gates steken 1 miljard dollar in energiefonds

Zowat elke multinational ziet het -commerciële- belang van investeren in water in. “Danone gaat in zee met Veolia“ (4 december 2015). Bij Danone zochten ze naar eigen zeggen “een innovatieve en strategische partner om op een duurzame manier water beter te beheren” en toevallig vonden ze die dicht bij huis bij het ondertussen gekende Veolia. “Unilever breidt uit in waterzuivering”, viel recentelijk nog te lezen in de Nederlandse dagbladen. Niet toevallig is dé grootste overname van Unilever van de laatste 10 jaar een fabrikant van waterzuiveraars. Hoeveel Unilever betaalde voor de overname van Qinyuan Group -met 2500 werknemers en een omzet van 140 miljoen euro geen kleine speler- werd niet bekend gemaakt. Alleszins is het duidelijk dat de overname meer is dan een voetnoot in het Unilever-verhaal.

Goed moment om te investeren in water? Check de waterindex!

Maar er is meer dan enkel het drinkwater. Ook beursgenoteerde waterzuiveringsbedrijven kennen een hoge vlucht. Deze bedrijven surfen mee op de golf van proper water en ecologische investeringen. De vraag en de aandacht zorgen voor meer interesse in het investeren in water en stuwen de aandelen de hoogte in. In de Verenigde Staten bestaat er iets als een waterindex waarop enkel watergerelateerde bedrijven noteren: de Dow Jones US Water Index. Al in februari 2000 opende deze beurs aan 185,20 punten, momenteel (december 2015) staat de waterindex op zijn maximum met 1413,10 punten.

In de waterindex zitten bedrijven die aan waterzuivering doen maar evengoed fabrikanten van waterleidingen. Als water zo’n kostbaar goedje wordt, dan laat je het nu eenmaal niet door oude lekkende buizen stromen. Ook ontwikkelaars van waterzuinige kranen en andere systemen zitten vervat in de index. Of bedrijven die irrigatiesystemen bouwen voor de landbouwsector. Samen symboliseren en indiceren ze het belang van water op de financiële markten

Water en industrie is echter niet altijd een positief huwelijk. Verkeerd of ongeoorloofd gebruik van water kan zich ook tegen een bedrijf keren. Zo moest Coca-Cola een bottelarij in India stopzetten omdat er op een excessieve manier aan waterverbruik werd gedaan. India is zowat de snelst groeiende markt voor Coca-Cola maar ondanks de financiële impuls voor de provincie Uttar-Pradesh werden ze toch gesommeerd om de waterwetten te respecteren. Verstandig watermanagement primeren er boven tewerkstelling en investeringen.

Herziening van de waterrechten

Vooral in de Verenigde Staten bestaat zoiets als het waterrecht. Wie een lap grond heeft, grenzend aan een waterpartij, mag zoveel water gebruiken als de industrie nodig heeft. Echter, sinds de laatste grote droogtes in de VS, wordt een dringende herziening van de waterrechten gevraagd. Enkele te duchten spelers op de markt geven zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen. De grootste Amerikaanse katoenproducent beseft maar al te goed dat de waterrechten van het bedrijf meer waard zijn dan de intrinsieke waarde van de gronden.

De toekomst van water

Het belang van water kan niet overschat worden. Wateruitvoerende landen spreken nu al over een OWEC, een waterorgaan vergelijkbaar met de OPEC. Doel is om de drinkwaterexport in goeden banen te leiden, maar uiteraard zullen financiële opportuniteiten ook wel op de loer liggen. Als op een dag de waterexporterende landen de macht krijgt die de olie-exporterende landen nu hebben, dan staat ons nog een hevige verschuiving te wachten.

Volgens de VN zullen we in 2025 met 8,1 miljard zijn en tegen 2050 ronden we de kaap van de 10 miljard. Drinkbaar water voor de hele wereld zal een enorme uitdaging zijn. Mogelijkheden zijn er misschien in het ontzilten van water. Door zout water zoet en drinkbaar te maken, is de 97,5% die wel links laten liggen, toch een potentiële afzetmarkt. Twee Franse bedrijven zijn de mondiale drijvende krachten achter de commercialisatie van waterontzilting: Suez Environnement en opnieuw Veolia.

China probeert het probleem van de ‘water stress’ tijdig te tackelen. Door grote aantallen ontziltingsmachines en -sites aan te kopen, willen ze vanaf 2016 jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter water per dag gaan ontzilten. In Australië bouwde Suez al een installatie (kostprijs 2,4 miljard euro). Daar wordt nu dagelijks 450.000 kubieke meter drinkwater geproduceerd. De ontziltingsmarkt groeit maandelijks en de contracten die worden binnengehaald zijn niet miniem. Zo wordt de ontziltingsmarkt nu al getaxeerd op ongeveer 18,3 miljard dollar.

Lees meerDuurzaam beleggen in België

De wereldwijde waterindustrie is nu al 620 miljard dollar waard. Volgens bescheiden schatting loopt de waarde tegen 2040 op tot een astronomische 25 biljoen dollar. Niet verwonderlijk dat investeren in water voor vele beleggers een ideale langetermijninvestering is. Beursgoeroe Warren Buffett zag als visionair de tendens al komen in 2009. Toen kocht hij reeds voor 1,6 miljard dollar aandelen in Nalco, wereldleider in … waterzuivering!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.