Investeren in speelgoed, het kan!

Investeren in speelgoed is geen moderne hype, hoewel het misschien niet het eerste beleggingsinstrument is waar u aan denkt. Toch is er speelgoed dat van oudsher niet alleen wordt gekocht voor het oorspronkelijke doel, om er mee te spelen, maar tevens om er een leuk rendement mee te maken. Tinnen soldaatjes, Märklin of Hornby speelgoedtreinen en de overbekende Dinky toys waren de eerste succesnummer.

Het investeren in speelgoed vereist wel een aparte aanpak. De waarde van de investering is immers moeilijk te bepalen, omdat er vaak ook een emotioneel element aan verbonden is. Belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat uw handelswaar nog in de originele verpakking zit. Speelgoed dat al gebruikt is, is als belegging zowel letterlijk als figuurlijk ‘waardeloos’.

Lees meerInvesteren in kunst: hoe begin je eraan?

Mocht je willen investeren in speelgoed, kijk dan vooral naar de mogelijke vraag in de toekomst. Waar zal op langere termijn de verzamelwoede van een volwassene op gericht zijn? Kijk vooral naar speelgoed dat niet massaal is geproduceerd, maar in relatief kleine hoeveelheden. En bedenk ook dat speelgoed opslagruimte vergt, terwijl u de waarde van bijvoorbeeld een belegging in aandelen op uw laptop kunt volgen.

Aantrekkelijke beleggingsobjecten

Toch is er zeker wel speelgoed dat aantrekkelijk is als beleggingsobject. Specifieke modellen van Lego bijvoorbeeld. Ze worden in een beperkte oplage en slechts gedurende korte periode op de markt gebracht. Daardoor zullen juist die doosjes – in originele staat – over enkele jaren relatief zeldzaam zijn en gewild bij de vele verzamelaars.

Lees meerLego is een betere investering dan goud

Sinds in 1959 de Barbiepop werd geproduceerd, is ook dit speelgoed een gewild object voor verzamelaars. Voor een Barbie uit dat eerste jaar wordt tegenwoordig meer dan dertig mille betaald en ook andere – zeldzame – versies zijn in waarde geëxplodeerd. Toen Mattel enkele jaren geleden de tokidoki Barbie (herkenbaar aan het paarse haar) voor vijftig dollar in de winkel zette, bleek dat niet veel later een gouden investeringsobject te zijn. Er werd op veilingsites grif het achtvoudige of nog veel meer voor geboden. Ook hier was de beperkte oplage het belangrijkste element voor de waardestijging.

Dat laatste geldt ook voor Star Wars-poppen. Iedere keer wanneer er een nieuwe film van Luke Skywalker en metgezellen werd uitgebracht, kregen de poppen die tijdens de eerdere versies werden gemaakt weer nieuwe aandacht. Memorabilia van rond de eerste Star Wars-film van 1976 gaan inmiddels voor tienduizenden euro over de virtuele toonbank. Maar zie dat maar eens op voorhand in te schatten. Investeren in speelgoed is vooral meteen instappen op het moment dat de producten in de winkel liggen. En dan maar geduld hebben. Films zijn in ieder geval een redelijke leidraad, ook Batman en meerdere Disneyfilms zorgden voor attributen die later een behoorlijke belegging bleken. Ze zijn grensoverschrijdend en dat maakt de markt voor de vraag groter. Dat K3-poppen een soortgelijke populariteit zullen krijgen, lijkt daarom onwaarschijnlijk.

The Thunderbirds are go(ld)

Net als Star Wars-poppen doen ook de originele poppen van Teletubbies het goed. Een serie die lang op televisie draait, kan als katalysator voor de prijs werken. Modellen van de populaire televisieserie The Thunderbirds brachten na het hernieuwde uitzenden van de poppenserie extreme bedragen op. En de prijzen gingen nog eens over de kop toen ITV de reddende ruimtejongens in een nieuw jasje stak. De modellen die Matchbox en Dinky maakten van The Thunderbirds zijn inmiddels een fortuin waard, maar wie zag dat in de jaren zestig van de vorige eeuw aankomen?

Het is moeilijk in te schatten welk speelgoed in de toekomst waardevol is. Maar investeren in speelgoed kan dus best lucratief zijn. Tegenwoordig zijn elektronische spelletjes uit de jaren tachtig ‘hot’, maar misschien zijn dat over enkele jaren wel de gratis hebbedingetjes die fastfood-ketens uitdelen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.