Investeren en beleggen is voor oude grijze mannen die naar stijgende en dalende grafiekjes turen. Mis! Investeren kan ook gewoon simpel en leuk zijn. Wie had ooit kunnen denken dat je rendement (of winst) kan halen uit wat eenvoudige speelgoedjes?

Natuurlijk is niet alle speelgoed geschikt om geld mee te verdienen. Er zijn enkele vuistregels waar je best op let als je jouw rendement wil vergroten (of überhaupt de kans wil krijgen ze later weer te verkopen). We hebben het even voor je uitgezocht en geven je wat tips mee!

Merken

Authenticiteit is een belangrijke factor voor verzamelaars. Logisch toch dat er meer gegadigden op de markt zullen zijn voor het wereldbekend treintjesmerk van Marklin dan voor een bijna anonieme dumping van goedkoop speelgoed in een discounter als Kruitvat. Investeer daarom in gevestigde waarden: bekende merken hebben een solide markt, een hoger rendement en zijn makkelijker om later te verkopen. Lego, Star Wars, Tintin/Kuifje, Fisher-Price, noem maar op!

Niet alleen de merken die gekend waren in de tijd dat jij jong was, ook de merken die nu een hype ondergaan kunnen interessant zijn. De jeugd die er nu onbezorgd mee speelt, zijn immers de nostalgische verzamelaars van morgen. Onbenullige prulletjes van Frozen kunnen de tienermeisjes van nu misschien binnen enkele tientallen jaren charmeren om ze voor een aanzienlijk bedrag toe te voegen aan hun collectie. Zo was het ooit ook voor de Match Box auto’s, de Furby’s en andere kinderlijke toys.

Niet aanraken!

Speel zeker nooit met het speelgoed, beetje idioot en contradictorisch maar het is maar zo. Vooral de ongeopende verpakkingen bieden een toegevoegde waarde voor speelgoed. MISB (of Mint in Sealed Box) is een gekende term bij verzamelaars. Het betekent dat de verpakking in onberispelijke staat verkeert. Limited editions betekenen niet altijd een meerwaarde voor een investeerder of belegger. Vaak staat de winst niet in verhouding met de moeite die men zich moet getroosten om zo’n “uniek” stuk te bemachtigen.

Stoppen met werken na de verkoop van al je speelgoed, dat zal wel niet lukken maar vaak kan je er toch een leuke extra mee binnenhalen. Als je weet dat een gesloten My Little Pony thee set uit 1986 makkelijk verkocht wordt voor 500 euro, dan kijk je toch al wat anders naar die prullaria. Eén van de topstukken is een origineel Fisher-Price beertje, inclusief onbeschadigde verpakking. Deze banale “Dance & Play”-puppy werd verkocht voor zo maar eventjes 50.000 dollar! En nog een laatste voorbeeld: voor wie het wat zegt, de Raichu-kaart uit het gehypete pokemontijdperk eind jaren 90 is nu ongeveer 10.000 dollar waard.

Rommelmarkten en tweedehands sites afstruinen kan dus wel degelijk zijn nut hebben. Zoek ook maar eens op zolder, wie weet vind je er nog die ene schat.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.