Investeren in postzegels

We staan er niet direct bij stil, maar postzegels kunnen een waardevolle investering zijn voor de toekomst. We proberen op alle mogelijke manieren geld voor de toekomst opzij te zetten in de vorm van investeringen. Een koopwoning is hier een bekend voorbeeld van. Na 30 jaar is de hypotheek afbetaald en blijft er een woningwaarde achter. Hiermee heb je dus in de toekomst geïnvesteerd. Ook kan een woning tussentijds zoveel in waarde stijgen, dat hier voordeel uit te halen valt. Een andere vorm van investeren is beleggen in aandelen of opties. Hierbij worden kleine stukjes bedrijf op de beurs gekocht, in de hoop dat deze aandelen in waarde stijgen.

Minder bekend is de investering in postzegels, terwijl dit zeker een veilige investering is. Een postzegelverzameling kan namelijk in waarde stijgen. In het blad Filatelie staan de meest bijzondere zegels. Net als bij aandelen kunnen zegels ook in waarde dalen. Omdat deze stijging of daling niet zo snel verloopt als bij aandelen soms wel het geval is, is de postzegel dan ook wel waardevast te noemen. Het gemiddelde rendement van beleggen in de Britse postzegel bedraagt 7 procent per jaar, na inflatie kan dit lager uitvallen. Dit gemiddelde is berekend over de periode 1900-2009.

Inflatie! Welke Inflatie?

Deze investering is bestand tegen inflatie. De term inflatie heeft met de economie te maken. Geld wordt minder waard waardoor je met hetzelfde bedrag minder kan kopen. Jaarlijks ligt de inflatie tussen de 2 en 3.5 procent. Voor de postzegel geldt de inflatie niet. De waarde hiervan blijft nagenoeg gelijk. Voordeel hiervan is dat het investeren in de post zegel geen nadelige gevolgen heeft voor de toekomst: je bent verzekerd van de waarde van de postzegelverzameling, hoe hoog de inflatie ook zal zijn.

Een nadeel is dat het bij de postzegel ontbreekt aan speculatie of snelle winst. Bij aandelen kan de waarde heel snel stijgen of dalen. Uiteraard gokken we op een snelle stijging, waardoor we ook snel winst kunnen maken. Dit zit er bij de postzegel niet in. Hoewel de waarde wel kan stijgen, zal deze lijn over het algemeen langzaam verlopen. Het rendement van de postzegel ligt gemiddeld hoger dan die van goud of obligaties en wat lager dan die van aandelen.

Lees meerStripverhalen verzamelen kan renderen

Bill Gross: Kampioen van de Filatelie

Bekende postzegelverzamelaar is financieel manager Bill Gross. Hij schreef twee belangrijke boeken over investeren. Belangrijk is om goede zegels aan te schaffen. Een postzegel met een stempel erop is minder waard dan een postfrisse zegel. Hoe minder er van zijn, hoe meer waarde de zegel heeft. Daarnaast is de staat belangrijk: ongescheurd, onbeplakt en ongekreukt. Oudere zegels leveren ook meer op dan de nieuwste exemplaren. Daarnaast zijn de mooiste zegels ook nog eens meer waard. De duurste zegel ooit (uit de 19e eeuw) werd geveild voor ruim 7 miljoen euro. De aankoop en verkoop van verzamelingen of losse zegels kan via online veilingen, internet en kranten, verzamelbeurzen etc. Nieuwe zegels kunnen via het postkantoor besteld of gekocht worden. Deze nieuwe zegels zijn vooral een investering voor de lange termijn. Filatelie is een postzegelblad dat zeker voor de verzamelaar de moeite waard is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.